Rolls Royce made in China Producătorul chinez de automobile Geely a prezentat săptămâna trecută, la salonul auto Shanghai Motor Show, un model de limuzină de lux care i-a lăsat cu gura căscată pe toţi cei prezenţi: Geely GE, o maşină care e, practic, o copie la indigo a lui Rolls Royce Phantom, inclusiv în ceea ce priveşte detaliile. De la grila masivă a radiatorului la linia descendentă a portbagajului, farurile rectangulare şi proiectoarele de ceaţă rotunde, exteriorul lui
Rolls Royce made in China
Producătorul chinez de automobile Geely a prezentat săptămâna trecută, la salonul auto Shanghai Motor Show, un model de limuzină de lux care i-a lăsat cu gura căscată pe toţi cei prezenţi: Geely GE, o maşină care e, practic, o copie la indigo a lui Rolls Royce Phantom, inclusiv în ceea ce priveşte detaliile. De la grila masivă a radiatorului la linia descendentă a portbagajului, farurile rectangulare şi proiectoarele de ceaţă rotunde, exteriorul lui Geely GE pare o clonă (aproape) perfectă a celebrului model britanic. Până şi faimoasa statuetă-emblemă a producătorului britanic, Spirit of Ecstasy, e prezentă şi la maşina chinezească (diferenţa fiind că silueta acesteia este înclinată înspre înapoi, nu înainte).
Demiteri în administraţia publică centrală
Aproximativ 15.000 de funcţionari publici şi manageri îşi vor pierde posturile de conducere din serviciile deconcentrate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate săptămâna trecută. Măsura vizează desfiinţarea acestor posturi în 32 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, interval în care se vor desfăşura concursurile de ocupare a acestor posturi. Serviciile vizate de acest act normativ vor fi conduse de câte un director coordonator, numit în funcţie de către ordonatorul principal de credite în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea căruia funcţionează serviciul respectiv. Printre instituţiile vizate se află direcţiile de sănătate publică, casele de asigurări de sănătate, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, secţiile judeţene ale Gărzii Financiare, casele de pensii, direcţiile de muncă şi inspectoratele şcolare.
Contractul cu Sterling va fi reziliat?
Reglementări UE pentru agenţiile de rating
Parlamentul European (PE) a adoptat la mijlocul săptămânii trecute, pachetul legislativ care va reglementa activitatea agenţiilor de rating pe teritoriul Uniunii Europene. Ambasadorii statelor membre ale Uniunii, care reprezintă, alături de PE, factorul de decizie asupra pachetului legislativ au semnat, de asemenea, o înţelegere informală preliminară cu eurodeputaţii în legătură cu acest subiect. Potrivit declaraţiilor comisarului european pentru piaţa internă, Charlie McCreevy, autorul acestui pachet de măsuri, agenţiile de rating poartă vina de a nu fi evaluat corect valoarea instrumentelor derivate, care, deşi aveau ratinguri pozitive, au declanşat criza financiară din 2007-2008. Statele Unite au criticat deja acest proiect legislativ, considerând că astfel va fi afectată activitatea agenţiilor americane de rating care operează şi în UE, precum Standard & Poor’s şi Moody’s.
Pensiile private obligatorii: 27% din conturi sunt goale
Ponderea aşa-numitelor conturi „goale“ de pensii private a urcat la 27% în luna aprilie, faţă de 23% în mai anul trecut, arată un raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Numărul conturilor de pensii private în care se fac plăţi lunare a scăzut din cauza creşterii ratei şomajului, a majorării numărului de falimente şi, de asemenea, din pricina utilizării din ce în ce mai largi a creditului fiscal. „Toate aceste efecte ale crizei sunt compensate însă de creşterile salariale şi de numărul peste aşteptări al nou-intraţilor în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), ceea ce lasă neafectat volumul lunar al contribuţiilor virate către fonduri“, arată raportul APAPR. Anul trecut, cele 14 fonduri de pensii de pe pilonul II au obţinut un randament mediu ponderat de 7% (de 11,3% anualizat, peste inflaţia de 6,3% din intervalul mai-decembrie 2008, în care au început virările de contribuţii). Activele fondurilor de pensii private (Pilonul II şi III) se situau la finalul lunii martie la 1,2 miliarde de lei, cu 11,7% mai mult decât la sfârşitul lui februarie.
Criza economică devine una a şomajului
Criza financiară se transformă într-o criză a şomajului, care ar putea afecta toate ţările, cele sărace şi în curs de dezvoltare fiind cele mai vulnerabile, conform unui raport comun al Băncii Mondiale şi al FMI. Banca Mondială estimează că statele în curs de dezvoltare se vor confrunta în acest an cu un deficit de finanţare cuprins între 270 şi 700 de miliarde de dolari. Printre măsurile prioritare indicate de raport pentru ţările în curs de dezvoltare, cele două instituţii financiare menţionează susţinerea sectorului privat, pentru a fi stimulate investiţiile, consolidarea sistemului financiar şi politici fiscale destinate protejării populaţiei sărace. De asemenea, raportul mai recomandă guvernelor să reziste tentaţiei de a implementa măsuri protecţioniste şi să păstreze deschiderea în ceea ce priveşte comerţul internaţional şi sistemul financiar.
Elena Udrea: sărăcia face bine la ecoturism