Păianjen-robot de două milioane de euro Faceţi cunoştinţă cu La Princesse, cel mai mare (şi mai scump) robot din lume. Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de existenţă a portului japonez Yokohama, municipalitatea oraşului nipon a angajat compania franceză La Machine, producătoarea unor extravagante spectacole de stradă în care apar roboţi gigantici. La Princesse, un uriaş păianjen mecanic din oţel şi lemn, înalt de 15 metri şi greu de 37 de tone, a costat peste dou
Păianjen-robot de două milioane de euro
Faceţi cunoştinţă cu La Princesse, cel mai mare (şi mai scump) robot din lume. Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de existenţă a portului japonez Yokohama, municipalitatea oraşului nipon a angajat compania franceză La Machine, producătoarea unor extravagante spectacole de stradă în care apar roboţi gigantici. La Princesse, un uriaş păianjen mecanic din oţel şi lemn, înalt de 15 metri şi greu de 37 de tone, a costat peste două milioane de euro şi va putea fi văzut plimbându-se, timp de 150 de zile, pe străzile din Yokohama. Bizara maşinărie este pusă în mişcare cu ajutorul unor complicate articulaţii şi mecanisme hidraulice de către 12 operatori care îi controlează cele opt picioare şi a fost construită iniţial la comanda municipalităţii din Liverpool, ca parte a programului Capitala Europeană a Culturii, în 2008. În prezent, compania franceză îl foloseşte pentru diverse show-uri desfăşurate în aer liber. La Princesse a fost dotată şi cu mecanisme care produc efecte speciale: flăcări, fum, vânt, zăpadă şi, desigur, lumini şi sunet – toate pentru a le produce privitorilor o sperietură de zile mari.
Restanţele la creditele mari, în creştere accelerată
Restanţele populaţiei la creditele mai mari de 20.000 de lei au început să crească într-un ritm „îngrijorător”, potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză. „Creditele mai mici de 20.000 de lei reprezintă 24% din totalul împrumuturilor populaţiei şi înregistrează aproximativ 70% din valoarea totală a restanţelor”, a declarat Cinteză. „Deşi creditele de peste 20.000 de lei totalizează aproape 76%, valoarea restanţelor la acestea reprezintă doar 31,7% din total. În martie s-a întâmplat ceva. Încep să scadă restanţele la creditele mici, dar să crească la împrumuturile de peste 20.000 de lei, într-un ritm mai alert, ceea ce este îngrijorător.” Soldul creditelor de peste 20.000 de lei acordate populaţiei era în decembrie 2008 de 75,1 miliarde de lei, din care 163 de milioane reprezentau restanţe.
Companiile feroviare, sub ameninţarea executării silite
Deficit bugetar de 1,5%, în limita convenită cu FMI
Deficitul bugetului general consolidat a fost, la sfârşitul primului trimestru al anului, de 7,92 miliarde de lei, reprezentând 1,5% din PIB, conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor. Această valoare a deficitului se încadrează în limita convenită cu Fondul Monetar Internaţional, de 8,3 miliarde de lei, potrivit declaraţiilor ministrului de resort, Gheorghe Pogea. În primul trimestru, veniturile la buget au fost de 38,06 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 45,98 miliarde. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile la buget au scăzut cu 5,5% (2,2 miliarde de lei). Au scăzut în mod semnificativ, cu 1,72 miliarde de lei, veniturile din TVA, iar costurile de personal au avut cea mai importantă creştere în capitolul de cheltuieli, avansând cu 1,67 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2008.
Portal de resurse despre fondurile europene
După ce la sfârşitul anului trecut a lansat NewsChannel.ro, un portal de ştiri şi resurse dedicat IMM-urilor, compania MediaNet lansează în cadrul acestui site o secţiune dedicată fondurilor europene, fondurieuropene.newschannel.ro „NewsChannel.ro a stârnit interesul IMM-urilor, care se pare că au foarte mare nevoie de informaţii”, spune Raluca Siman, director de marketing al ClubAfaceri. Portalul vine în sprijinul antreprenorilor prin materiale scrise şi video, precum şi interviuri. „Cei din cadrul companiilor explică pentru cei interesaţi care sunt cele mai dificile puncte în redactarea dosarului pentru accesarea fondurilor, ca şi greşelile făcute de cei care nu au reuşit să acceseze fonduri, precum şi capitolele la care au fost punctate companiile.” Pe site este publicată toată documentaţia necesară dosarului de finanţare, iar cititorii pot apela online la unul dintre consultanţii firmei.
Provizioanele muşcă din profitul BCR
BCR a obţinut în primul trimestru un profit net de 330,3 milioane de lei, în scădere cu 13,7% faţă de rezultatul aferent perioadei similare din anul 2008, în principal din cauza majorării provizioanelor, a anunţat instituţia bancară. Valoarea provizioanelor de risc pentru credite şi avansuri a crescut cu 27,1% faţă de trimestrul precedent, până la 308 milioane de lei, din cauza evoluţiei creditelor neperformante de pe segmentul de retail. „Creşterea creditelor neperformante la BCR a fost cu mult sub nivelul pieţei şi a afectat în principal IMM-urile şi micii dezvoltatori imobiliari, faţă de care expunerea băncii este relativ mică”, se afirmă în comunicatul instituţiei. Activele grupului BCR au urcat în primele trei luni ale anului cu 4% faţă de sfârşitul lui 2008, de la 69 de miliarde de lei la 71,865 miliarde. La nivel de grup, BCR are o rată de acoperire (din provizioane) a creditelor neperformante de circa 80%.
Fondul Proprietatea, listat la Bursă în acest an?