Brief

UE ne face reformă Comisia Europeană condi­ţio­nea­ză acordarea împrumutu­lui de 5 miliarde de o serie de măsuri severe de reformă administrativă: adoptarea unei strategii fiscale pe termen mediu, limitarea şi reglementarea rectificărilor bugetare, crearea unui consiliu fiscal independent care va aviza politicile; renunţarea la punctul de pensie prin care pensia este legată de salariul mediu şi revenirea la indexarea pensiilor cu inflaţia; majorarea treptată a vâ

UE ne face reformă

Comisia Europeană condi­ţio­nea­ză acordarea împrumutu­lui de 5 miliarde de o serie de măsuri severe de reformă administrativă: adoptarea unei strategii fiscale pe termen mediu, limitarea şi reglementarea rectificărilor bugetare, crearea unui consiliu fiscal independent care va aviza politicile; renunţarea la punctul de pensie prin care pensia este legată de salariul mediu şi revenirea la indexarea pensiilor cu inflaţia; majorarea treptată a vârstei de pensionare, cu referire specială la femei; reducerea personalului bugetar, astfel că nu se va mai permite o nouă angajare înainte ca alţi şapte salariaţi să fi plecat anterior din sistem.

Deficit de credibilitate

Declanşarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană, pentru balanţa bugetară dezechilibrată din 2008, e păgubitoare mai curând pe termen mediu şi simbolic decât imediat şi concret. România e capabilă să ajungă şi în situaţia de a fi amendată de CE, dar, până acolo, mai există faza intermediară a publicităţii negative: ne vor arăta cu degetul şi ne vor face de ruşine.

Uzina de la Craiova şi-a făcu plinul la BEI

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a decis, în urmă cu câteva zile, să acorde companiei Ford un împrumut de 400 de milioane de euro, destinat dezvoltării şi operării uzinei de automobile de la Craiova. Alte 200 milioane de euro va primi Ford de la BEI pentru activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate la uzina din Germania. Pe lângă vestea bună că producătorul american este considerat suficient de solid pentru a primi finanţări de asemenea anvergură, lansarea producţiei la Craiova în următoarele luni devine o certitudine.

Irlandezii caută de lucru în România

O delegaţie reprezentând 25 de companii de construcţii din Irlanda de Nord, care acoperă împreună jumătate din piaţa ţării lor, a vizitat recent România şi Bulgaria, pentru a identifica oportunităţi de afaceri. Firmele irlandeze mizează pe investiţiile pentru modernizarea economiilor română şi bulgară, pe cheltuieli masive pentru îmbunătăţirea infrastructurii, inclusiv din transporturi şi telecomunicaţii, precum şi pe proiecte mari de protecţia mediului, toate sprijinite financiar de UE.

Şi totuşi (roata) se învârteşte

De unde prin ianuarie Grupul Dacia făcea scenarii pentru concedierea câtorva mii de oameni, a ajuns astăzi să lucreze în trei schimburi, iar în perioada următoare va chema angajaţii la fabrică şi sâmbăta, pentru a putea onora comenzile primite din străinătate. Este foarte probabil ca Dacia să mai angajeze în curând 500 de lucrători. Exportul, care a repus pe linie uzina de la Mioveni, va absorbi în acest an circa 75% din producţie.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

Trebuie să ne scoatem criza din cap. Soluţiile le găsim în bunul simţ. Restul e zgomot.
Mugur Isărescu Guvernatorul BNR

29% este procentajul modest al românilor care au reuşit să economisească în 2008, potrivit unui studiu realizat de Aviva Asigurări de Viaţă