Criza după Stiglitz
Invitat de onoare la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European, Joseph Stiglitz, fost economist-şef al Băncii Mondiale, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a făcut o serie de evaluări interesante asupra crizei economice globale, despre care apreciază că se va înscrie pe o curbă mai curând în formă de L decât de V, ceea ce înseamnă că recuperarea va dura ani de zile. Cheia este economia SUA, unde se operează cu pachete de măsuri cu efect imediat, dar foarte costisitoare şi nesustenabile. Țările în curs de dezvoltare şi cele mici, care nu dispun de resurse pentru măsuri stimulative, vor fi afectate pe toate canalele: exporturi, investiţii etc.
Joseph Stiglitz: „Ironia este că banii se întorc în Statele Unite, deşi de aici au pornit problemele. Explicaţia constă în garanţiile oferite de guvernul american. Lecţia pentru toată lumea este aceea că trebuie să regândim conceptele de politici bune şi instituţii bune.“
Astenie preelectorală
După infarctul economic din primul trimestru, Guvernul vede deja semne de redresare şi scoate din condei o creştere de 0,1% la finalul anului. Declaraţiile oficiale intră în coliziune cu evaluări ţinute la secret, măsurile anticriză sunt mutate din 2009 în 2010 şi înapoi, ministrul finanţelor cere agenţiilor de rating să ne reevalueze pozitiv, iar premierul anunţă că va face reformele rămase nefăcute de 20 de ani. Alarmă falsă.
Estul Europei pierde 20 miliarde de euro în 2009
Deşi fuga capitalului străin din economiile emergente din Europa de Est s-a mai domolit, ieşirile de capital vor continua să prevaleze, astfel încât la finele anului soldul negativ se va ridica la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit unor experţi americani citaţi de Bloomberg. Această prognoză, bazată pe o evidentă lipsă de apetit pentru risc a investitorilor, diminuează şansele apariţiei unor semne de refacere economică în 2009.
Bunurile de folosinţă îndelungată nu se mai vând
Potrivit unui studiu al GfK, această piaţă a scăzut cu 33,4% în primul trimestru din 2009, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, până la 356 milioane de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Cele mai substanţiale ajustări le-au cunoscut segmentele echipamentelor de birou (-44,9%), aparaturii foto (-41,5%), aparaturii electrocasnice mari (-35,9%), electronicelor de larg consum (-34,4%) şi produselor IT (-34,3%), cu o notă bună pentru laptopuri, ale căror vânzări se menţin pe linia de plutire. Cel mai puţin afectate sunt aparatura telecom (-26,7%) şi electrocasnicele mici (-16%).
Sumitomo preferă România Poloniei
Sumitomo Electric Wiring Systems, furnizor de echipamente electrice pentru industria auto, va închide în această toamnă una dintre cele două fabrici din Polonia, pentru a transfera activitatea în România, unde deţine trei fabrici – la Deva, Alba Iulia şi Orăştie. Migraţia multinaţionalelor care delocalizează activităţi şi investiţii din ţările vecine poate fi, pentru România, una dintre soluţiile care să limiteze dificultăţile şi să ne scoată la capătul crizei într-o situaţie rezonabilă.
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Descentralizarea se face cu oameni normali şi cu fonduri.
Sorin Oprescu
Primarul general al Capitalei
FOTOGRAMĂ
61 mil. de euro este suma oferită de UE în sprijinul firmelor care angajează şomeri. Alte 100 de milioane de euro a promis Guvernul. Cu toate acestea, nu prea există solicitări.