Peste criză, secetă

Cu cel puţin 40% ar putea scădea producţia naţională de grâu din cauza secetei, de la şapte milioane tone, cât s-a recoltat anul trecut, la patru milioane tone, potrivit estimărilor Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România. Seceta este prognozată de meteorologi pentru iulie şi august, ceea ce înseamnă că şi recolta de porumb va fi afectată. Deşi nu la fel de severă ca aceea din 2007, seceta ar afecta şi alte ţări din regiune, îndeosebi Ungaria şi Rusia, care vor suferi pierderi de 25% şi respectiv 10% din producţia de grâu. Chiar şi în aceste condiţii, necesarul intern de consum al României ar fi acoperit, rămânând şi un excedent de un milion de tone, dar amploarea fenomenului va crea probabil o presiune semnificativă asupra preţului, cu efecte în lanţ asupra tuturor sectoarelor agroalimentare şi, implicit, asupra preţurilor din acest domeniu.

Seceta prognozată pentru această vară va reduce recolta de grâu de la şapte milioane de tone, cât a fost anul trecut, la patru milioane de tone. Consumul intern ar fi acoperit, dar cerealele vor fi scumpe, ceea ce va ridica preţurile pe piaţa agroalimentară

Nodul gordian

Dată fiind contracţia previzibilă din următoarele două trimestre, companiile vor fi obligate să facă ajustări în privinţa preţurilor, salariilor şi personalului. Până acum, doar producţia a fost ajustată, observă Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Până la sfârşitul anului, însă, corporaţiile vor trebui să adopte măsuri curajoase despre care până acum nu erau convinse că sunt inevitabile.

Riscul bancar, sub supraveghere strictă

Un proiect al Comisiei Europene va da mână liberă autorităţilor de reglementare să sancţioneze băncile care-şi recompensează angajaţii pentru asumarea de riscuri excesive sau operaţii neortodoxe de suplimentare a capitalului. Sancţiunile sunt de natură financiară, inclusiv amenzi, şi urmează să devină aplicabile începând cu anul 2011.

Absorbţia fondurilor structurale, în pericol

Faţă de o medie de 11% în statele din Europa Centrală şi de Est, România a accesat în primii doi ani după aderare doar 9% din fondurile alocate de UE. România are la capitolul mediu o rată de 39%, mult peste media regională, de 16%, dar n-a atras nici un euro pentru energie, administraţie publică, dezvoltare regională, transport şi cercetare-dezvoltare-inovare. Cauzele, constată compania de consultanţă KPMG, vizează lentoarea autorităţilor de management, perioadele lungi de evaluare, întârzierile în elaborarea documentelor strategice şi deficitul de comunicare. Lipsesc în continuare structurile de plată eficiente şi reglementări clare pentru raportările financiare. În condiţiile crizei financiare, pot apărea riscuri majore de intrare în incapacitate de plată a titularilor de proiecte, fie ei publici, fie privaţi, şi implicit de contracţie suplimentară a economiei.

Sectorul auto european se va relansa în 2011

164-32072-02_carlosghosn_25_c.jpgDoar un miracol, crede Carlos Ghosn, directorul general al grupului Renault, ar putea face ca sectorul auto european să înregistreze creşteri în următorii doi ani. Programele bazate pe prima de casare odată încheiate, piaţa va reac­ţiona negativ. Ceea ce Ghosn nu a afirmat, deşi poate că speră, este că această conjunctură poate să favorizeze în continuare un brand low cost cum este Dacia.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

164-32071-02_liviuvoinea_25_c.jpgCu ţara intrată în recesiune, relaxarea politicilor fiscale pentru atenuarea efectelor crizei nu mai e posibilă.
Liviu Voinea, Director executiv, Grupul de Economie Aplicată

164-32073-02_bani_25_c.jpg39,6 mld. de lei a obţinut Guvernul prin vânzarea de titluri de stat, de la începutul anului, de nouă ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut