Negocierile dintre Cosmote România, prin grupul elen de telefomunicaţii OTE, şi grupul Saudi Oger, deţinut de familia defunctului premier libanez Rafic Hariri, au durat mai multe luni. La OTE, grupul german Deutsche Telekom deţine 30% din acţiuni
Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote România

Tranzacţia anului

166-32876-02_zapp_agerpres_27.jpgCosmote România îşi consolidează poziţia pe piaţă prin preluarea de la Saudi Oger a competitorului Telemobil, care opera reţeaua Zapp. Valoarea totală a tranzacţiei este de 207 milioane de euro, din care 146 de milioane reprezintă credite angajate pentru dezvoltarea reţelei. Astfel, Cosmote intră în posesia unei licenţe 3G, în schimbul a 61 de milioane de euro.

Gură de oxigen fiscal

Firmele vor beneficia de amâ­narea la plată pe o perioadă de şase luni a obligaţiilor către stat, acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, dacă anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu condiţia să plătească obligaţiile curente.Facilitatea, introdusă săptămâna trecută prin OUG, va fi acordată la cerere, depusă la administraţia financiară teritorială, sub rezerva îndeplinirii acestor condiţii. Cererea va fi soluţionată în 15 zile.

Zona euro a depăşit punctul critic al crizei

Comisia Europeană (CE) apreciază că cea mai dificilă perioadă a crizei a fost depăşită în zona euro, însă creşterea şo­majului şi corecţiile de inventar vor îngreuna procesul de relansare, transmite Reuters. CE consideră că programul de stimulare economică introdus în cele 16 state din zona euro „dă roade“, însă guvernele trebuie să revină la prudenţa fiscală odată ce procesul de relansare va lua avânt. PIB-ul total al zonei euro a înregistrat o scădere record de 2,5% în primul trimestru comparativ cu ultimele trei luni din 2008.

CE proclamă „sfârşitul tâlhăriei în roaming“

Noile tarife reglementate de CE la me­sajele scrise şi na­vigarea pe internet în roaming, în interiorul UE, în reţelele de telefonie mobilă, au intrat în vigoare începând de miercuri, 1 iulie. UE a plafonat tarifele pentru mesajele scrise (SMS) transmise în roaming pe teritoriul blocului comunitar la 11 eurocenţi, faţă de media de 28 eurocenţi/mesaj percepută de operatorii telecom, şi a stabilit o limită maximă pentru traficul de date în reţelele mobile, în regim angro, la un euro/megabyte, comparativ cu o me­­die de 1,68 euro/megabyte înainte. Noile limite tarifare plafonează costurile pentru un apel transmis în roaming în UE la 43 eurocenţi/mi­nut (de la 46 eurocenţi/mi­nut), iar pentru apelurile primite, la 19 eu­ro­cenţi/minut (de la 22 eurocenţi/minut).

Ringier România înfiinţează o Divizie Online

Noua divizie, care va fi operaţională începând cu mijlocul lunii iulie, va cuprinde peste 100 de posturi şi va fi condusă, interimar, de către Marius Hagger, directorul general al Ringier România. Aceasta va funcţiona ca o unitate de business independentă, care va reuni activităţile online ale brandurilor din print. Obiectivele noii divizii sunt impunerea site-urilor din portofoliu ca lideri în segmentele din care fac parte, atât cantitativ, cât şi calitativ, găsirea de noi oportunităţi de promovare pentru piaţa de publicitate prin proiecte inovatoare, dezvoltarea de parteneriate strategice cu alţi jucători importanţi din piaţa online în vederea îmbunătăţirii ofertei de conţinut şi, implicit, a unei mai bune monetizări şi, nu în ultimul rând, accelerarea dezvoltării online a Ringier România, atât prin creştere organică, cât şi prin achiziţii. În prezent, portofoliul online al companiei cuprinde nouă website-uri.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

166-32877-02_mugurisarescu_27.jpgAcordul cu Fondul Monetar Internaţional este program anticriză. De ce să venim cu alte bombe?
Mugur Isărescu Guvernator BNR

166-32878-02_somaj_27.jpg50% este procentajul cu care s-ar putea reduce, timp de nouă luni, contribuţiile sociale plătite de firmele care angajează şomeri, dacă CE şi FMI vor agrea propunerea Guvernului.