Brief

Autoritatea papală se exprimă rar pe probleme economice, iar circulara reprezintă unul dintre cele mai autoritare documente emise de suveranul pontif. Din punct de vedere istoric, manifestarea unui papă pe probleme economice apare numai în momente de deplasare acută, tectonică a ordinii globale, potrivit WSJ. Sfânta criticăPapa Benedict al XVI-lea a lansat critici cu privire la criza economică globală şi a cerut „o autoritate politică mondială adevărată“, care să di

Autoritatea papală se exprimă rar pe probleme economice, iar circulara reprezintă unul dintre cele mai autoritare documente emise de suveranul pontif. Din punct de vedere istoric, manifestarea unui papă pe probleme economice apare numai în momente de deplasare acută, tectonică a ordinii globale, potrivit WSJ.

Sfânta critică

Papa Benedict al XVI-lea a lansat critici cu privire la criza economică globală şi a cerut „o autoritate politică mondială adevărată“, care să dispună de atribuţii şi prerogative ample în ceea ce priveşte supravegherea pieţelor financiare, potrivit The Wall Street Journal (WSJ). Într-o circulară intitulată „Caritas in Veritate“, Papa Benedict a apreciat că Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte foruri internaţionale ar trebui să „obţină colţi adevăraţi“ pentru a monitoriza adecvat pieţele, a atenua criza actuală şi a preveni viitoare fenomene de acest tip.

Economia, pe tobogan

Cei care îşi imaginau că o scădere de 4,1% a economiei în acest an reprezintă o prognoză exagerat de sumbră şi că există şanse să fie contrazisă de realitate s-au îmbătat cu apă rece. FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează accentuarea scăderii economice la 7%-8%. Orice lucru care începe prost se termină şi mai prost. Asta nu o spune FMI, ci Murphy.

Calendarul rambursărilor TVA către firme

Suma datorată de stat firmelor sub forma rambursărilor TVA va fi plătită de trei ori pe lună, în zilele de 4, 24 şi 29 ale lunii, iar 80% din plăţi vor fi direcţionate către companiile faţă de care există cele mai vechi restanţe, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. ANAF a anunţat că va stabili un termen maxim de 45 de zile pentru soluţionarea controalelor încrucişate în cazul solicitărilor de rambursare a TVA, care s-ar putea însă prelungi până la 90 de zile în „cazuri justificate“.

Taxe reduse pentru banii căpşunarilor

Italia a propus, în cadrul summitului G8, care a început miercuri în oraşul L‘Aquilla, reducerea la jumătate a taxelor bancare percepute muncitorilor care trimit bani în ţara de origine. „Noi credem că aceste costuri, care uneori se ridică la 10%, sunt exagerate, şi economiile care se vor realiza trebuie să se întoarcă la muncitori, deci la ţara de origine a lucrătorilor“, a spus ministrul italian de Externe, Franco Frattini. Măsura ar aduce în cazul românilor economii de 140 de milioane de euro pe an. Anual, din Italia în România sunt trimise sume în valoare totală de circa 2,5 miliarde de euro.

Cu 33% mai multe PFA, din cauza forfetarului

Numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerţului în primele cinci luni a fost de 26.254, în creştere cu cu 32,6%, faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a introducerii impozitului minim, transmite Mediafax. În acelaşi interval, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut cu 60,5%, de la 6.035 la 9.687. Un studiu de impact estimează că este posibil ca circa 102.000 firme să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

În anumite grupuri de birocraţi din Comisia Europeană există percepţii greşite despre România.
Franco Frattini, ministrul italian al Afacerilor Externe

15,6% Cu atât au scăzut, în primul semestru, ve­ni­turile colectate din TVA, care au însumat 17,05 miliarde de lei, adică 84,34% din va­loarea raportată în perioada similară din 2008.