Brief

Negocierile şi consultările avute de delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Frank, cu reprezentanţii guvernului, BNR, preşedinţiei, mediului de afaceri şi sindicatelor au relevat confuziile, contradicţiile şi speranţele deşarte care animă partea română. Ultimul tango cu FMI Flexibilitatea anunţată de şeful misiunii FMI a căpătat o definiţie clară prin condiţiile puse pentru relaxarea deficitului bugetar: acesta trebuie să fie justificat de venituri nerealiza­te; iar chelt

Negocierile şi consultările avute de delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Frank, cu reprezentanţii guvernului, BNR, preşedinţiei, mediului de afaceri şi sindicatelor au relevat confuziile, contradicţiile şi speranţele deşarte care animă partea română.

Ultimul tango cu FMI

Flexibilitatea anunţată de şeful misiunii FMI a căpătat o definiţie clară prin condiţiile puse pentru relaxarea deficitului bugetar: acesta trebuie să fie justificat de venituri nerealiza­te; iar cheltuielile, reduse. Doar ofi­cialităţilor române li s-a părut că FMI s-a muiat de atâta criză globală şi au început să se târguiască în bi­ne-cunoscutul stil dâmboviţean, cu nade şi fumigene, sperând să creeze iluzia unei presiuni publice asupra negociatorilor. Care au turtit din scurt prima petardă – amânarea legii unice de salarizare până după alegeri: nu, s-a înţeles greşit. A doua petardă, aceeaşi soartă: nu, banii nu merg la Finanţe, ci la BNR; dacă vreţi bani pentru investiţii, faceţi economii. Dar problema noastră este de imagine şi, mai nou, de campanie: important e ce-or să zică alegătorii. Şi-atunci, o dăm aşa: „FMI nu ne dă voie să con­tinuăm investiţiile în infrastructura rutieră, pentru că mărim deficitul bu­getar“ (ministrul Berceanu, ieşind de la negocieri).  Şi-aşa, scăparăm şi de insolubila problemă a investiţiilor.

Bani şi semantică

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, continuă să dea mesaje într-un limbaj pe care alţi guvernanţi îl înţeleg doar atât cât le convine: ajustările (în consum, credit, deficit de cont, raportul productivitate-salarii) s-au cam făcut, a mai rămas ceva loc de intervenţie în politicile de personal şi de asistenţă socială, ne apropiem de punctul în care economia poate şi trebuie să fie relansată, probabil anul viitor, dar întrebarea este: cum? O luăm de la capăt?

Explorări la 1.000 km sud de Moscova

Rezultatele obţinute de Petrom pe câmpurile petrolifere de la Saratov, în Rusia, sunt mai mult decât încurajatoare. Sonda cu care s-a executat un foraj până la 3.800 de metri adâncime livrează acum 2.500 de barili de ţiţei pe zi. Zăcământul explorat conţine de asemenea gaze naturale uşoare şi condensate. Petrom a intrat pe piaţa din Rusia în 2006, după ce a preluat 75% din acţiunile Ring Oil Holding & Trading, o companie cipriotă cu acţionari ruşi.

Zona euro, mai departe cu cinci ani

România nu va putea, cel mai probabil, să adere decât în a doua jumătate a deceniului următor, în aceeaşi situaţie aflându-se şi Ungaria, şi Bulgaria, consideră experţii băncii Morgan Stanley. Polonia, în schimb, are şanse reale de a rămâne în calendarul prestabilit pentru adoptarea monedei unice în 2014-2015. Păstrarea deficitului fiscal în limita de 3%, una dintre condiţiile ce trebuie să fie întrunite, este o ţintă imposibil de atins în acest moment pentru statele din regiune, dar în cazul României perspectiva nu este neapărat mai bună nici în 2010. De asemenea, este improbabil că ţara noastră va reuşi ră revină în marja de 3% până în 2014, când România ar fi urmat să adere la zona euro. Această analiză este un răspuns calificat la intenţia anunţată de premierul Boc de a devansa data care fusese pentru aderare.

Bilanţ negativ pe primul semestru: -17,2%

Scăderea cifrei de afaceri din industrie în primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, se situează la 17,2%, iar scăderea comenzilor noi din industrie, la 21,1%. Contracţia semnificativă s-a produs în industria prelucrătoare (-17,5%). Bilanţul industrial al lunii iunie 2009 este negativ (-16,6%) faţă de iunie 2008, dar pozitiv (7,4%) faţă de mai 2009, în special datorită unui reviriment al industriei prelucrătoare.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

Campania prezidenţială ne va costa în jur de 50 de miliarde de euro.
Bogdan Chirieac, analist

217 mil. de euro speră să colecteze în acest an Finanţele din impozitul forfetar, în numele căruia au fost sacrificate peste 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii