Orice motive par a fi bune şi legitime pentru seria de proteste şi mişcări sociale care se anunţă. Poliţiştii denunţă veniturile înjumătăţite, munca neplătită şi reducerea resurselor până la absurd. În Valea Jiului, Miron Cozma licitează sentimentele ortacilor, cerând redeschiderea dosarului grevei de la Lupeni din 1929
România enervată
Surprinzător şi mult în afara uzanţelor, breasla poliţiştilor este cea care a deschis balul unei toamne care se anunţă extrem de fierbinte pentru guvernul Boc. La celălalt capăt al spectrului social, Miron Cozma agită minerii din Valea Jiului. Între cele două extreme, fierb sub presiune crescândă toate mediile socio-profesionale. Frustrată de inerţia şi demagogia administraţiei, speriată de măsurile de austeritate, haotice şi insuficient pregătite, revoltată de risipirea iresponsabilă a banului public, dovedită de informaţii servite pe bandă rulantă de presă, insultată de distribuţia inechitabilă a poverilor crizei şi deja lămurită că nu mai au ce spera de la actualii guvernanţi, România enervată pregăteşte o amară şi furioasă notă de plată pentru cel mai neinspirat guvern, în cea mai nepotrivită formulă pentru un an electoral, din cea mai profundă criză economică post-decembristă.
Terapia Placebo
O terapie de criză nu se poate rezuma la a tot repeta că economia este pe punctul de relansare, investiţiile, gata să pornească, stimularea afacerilor, o prioritate, ajustările, pe ţeavă etc. Iar după ce-l auzi pe vicepremierul Nica declarând că Guvernul a evitat dezastrul, a doua zi după ce FMI constată dublarea contracţiei economice, începi să înţelegi că nu mai e nici ghinion, nici placebo, nici măcar incompetenţă. Ci doar o mare şi cinică păcăleală.
RBS România, prea scumpă pentru Deutsche Bank
Informaţii din piaţă relevă faptul că Deutsche Bank ar fi renunţat la intenţia sa de a prelua subsidiara RBS din România din cauza preţului de aproximativ 400 de milioane de euro, pe care l-a considerat excesiv. Activele totale ale RBS România, a cărei vânzare a fost încredinţată băncii elveţiene UBS, sunt evaluate la 2,2 miliarde de euro. Nici Erste Group n-a reuşit, după un an de căutări, să găsească un client pentru subsidiara londoneză a BCR, Anglo-Romanian Bank.
Semne de relansare, doar în Occident
Economia mondială nu se mai află în „cădere liberă“, fără să fi depăşit însă „zona de incertitudine“, anunţă Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene. Declaraţia lui Trichet intervine pe fondul semnalelor pozitive din SUA şi din Germania şi Franţa, care au consemnat primele creşteri trimestriale (0,3%) de la intrarea în recesiune. Prin contrast, economiile central-est-europene înregistrează în continuare noi recorduri de contracţie economică. România, cu -8,8% pe trimestrul II din acest an, este devansată doar de ţările baltice, Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (16,6%).
Criza globală costă deja 12 trilioane USD
Costurile crizei financiare se ridică până acum la 11.900 de miliarde de dolari (adică 20% din producţia globală sau 3.000 de dolari pe cap de locuitor al planetei), pentru sprijinirea şi asanarea sistemului bancar, garanţii, programe de stimulare economică etc. Partea economiilor dezvoltate; 10.200 miliarde de dolari; contribuţia ţărilor în curs de dezvoltare, 1.700 de miliarde. Cel mai intens efort l-a făcut Marea Britanie, cu o sumă reprezentând 81,8% din PIB. Cele mai ridicate deficite bugetare: SUA (13,5% din PIB), Marea Britanie (11,6%) şi Japonia (10,3%).
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Suntem singura ţară care a cerut FMI ca o parte din împrumut să fie folosită pentru acoperirea deficitului bugetar.
Cristian Popa, viceguvernator, BNR
162.724 de tranzacţii imobiliare s-au înregistrat în semestrul I 2009, cu 35% mai puţin decât în 2008, iar impozitele aferente acestora au scăzut cu 63%, la 214 milioane lei.