Brief

În 2010, vom avea tot recesiune, fiindcă în 2009, ocu­paţi cu alegerile, nu am făcut nimic pentru a opri criza. Tempoul pierdut faţă de restul Europei se va dilata dacă Gu­ver­nul nu reuşeşte să gestioneze criza socială pe care, de alt­fel, a provocat-o. Sezonul de greve, proteste şi acte de crasă dezordine administrativă abia a început. În fotografie, trenul de pasageri Timişoara-Bucureşti, deraiat în plină noapte, după demontarea misterioasă a unor elemen

În 2010, vom avea tot recesiune, fiindcă în 2009, ocu­paţi cu alegerile, nu am făcut nimic pentru a opri criza. Tempoul pierdut faţă de restul Europei se va dilata dacă Gu­ver­nul nu reuşeşte să gestioneze criza socială pe care, de alt­fel, a provocat-o. Sezonul de greve, proteste şi acte de crasă dezordine administrativă abia a început. În fotografie, trenul de pasageri Timişoara-Bucureşti, deraiat în plină noapte, după demontarea misterioasă a unor elemente de siguranţă.

Criza: încă 6, 12 sau 18 luni?

„Căderea a încetat şi vom începe să urcăm, doar un 11 septembrie ar mai întoarce cursul“, afirmă miliardarul american Warren Buffet. Şi Paul Krug­man (Premiul Nobel pentru economie) susţine că „sfârşitul lumii a fost amânat“: recesiunea s-a încheiat în SUA, iar criza globală a trecut de punctul minim. Dominique StraussKahn (FMI) constată un 2009 mai bun decât în prognoze şi vede revirimentul Zonei Euro din 2010. La BNR, A­drian Vasilescu nu exclude încă o recădere (traiectoria în W). Managerii români sunt optimişti, dar devin scep­­tici atunci când îşi evaluează propriile afaceri. Oricum, redresarea României va fi decalată: 15 luni în urma SUA (Ion Țiriac) ori poate 8-12 luni (Lucian Croitoru, BNR). Oricum, 2010 va fi an de recesiune (Cristina Ionescu, COFACE) şi de ajustări struc­turale (Lucian Croitoru). Iar redresarea va dura până prin 2013, cred oamenii de afaceri.

Redresarea corupţiei

România traversează o criză instituţională şi socială fără precedent, iar politicile şi deciziile destructurează sistemul de integritate şi contribuie la creşterea vulnerabilităţii sectorului public la corupţie, a afirmat preşedintele Transparency International România, Victor Alistar, la prezentarea Raportului asupra Corupţiei în România 2009. Principalele cauze: blocajul justiţiei, nerealizarea prerogativelor Parlamentului, lipsa de transparenţă a Guvernului.

Companii şi întreprinderi

Un top al celor mai mari 100 de compa­nii nebancare din sud-estul Europei în funcţie de venituri, realizat de SEE News şi Roland Berger, consemnează domina­ţia netă a firmelor româneşti, cu 43 de com­petitori clasaţi, majoritatea din co­­merţ şi energetică. Petrom s-a plasat pe locul I, cu venituri de 4,85 miliarde euro în 2008, urmată de INA (Croaţia, 3,65 miliarde euro) şi Lukoil Neftochim (Bul­garia, 3,64 miliarde euro). Locuri în top 10 obţin Rompetrol Rafinare (locul 7), Arcelormittal Galaţi (8) şi Automobile Dacia (9); alte firme româneşti bine plasa­te sunt Metro Cash&Carry, Rom­petrol Downstream, Petrotel Lukoil, Orange, Lukoil România, Vodafone, GDF SUEZ Energy România, Romgaz, Carrefour România, Porsche România, British Ameri­can Tobacco Trading. În acelaşi timp, zece companii de stat, unele cunoscute drept veritabile „găuri negre“ (între care CN Căi Ferate, SNT CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, CN Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex), vor fi monitorizate financiar, în vederea redu­cerii subvenţiilor, în urma scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat de Guvern cu FMI. În 2010, nu­mărul întreprinderilor monitorizate va creşte la 30.

Reforma salarizării bugetarilor, la reformă

Ceea ce i-au spus sindicatele şi îi vor mai spune încă în forme tot mai virulente, ceea ce au argumentat analiştii şi mass media, premierul Boc (care n-a ostenit să afirme, în ciuda tuturor evidenţelor, că a făcut o lege bună, care se bucură de o largă susţinere so­cială) aude acum de la reprezentatul FMI în România, Tony Lybek, de a cărui opinie va fi obligat să ţină cont: „Ceea ce ne dorim este să avem o lege unitară mai simplă, fapt realizat doar parţial. Ar putea fi luate şi alte măsuri. Obiectivul transparenţei a fost şi el îndeplinit parţial. Şi aici este loc de mai bine.“ Foarte, foarte elegant spus.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

În şapte luni de criză, în 2009, băncile şi-au asigurat pe seama statului 38% din profitul realizat în 2008.
Ilie Şerbănescu, analist economic

5,3 mil. de tone este recolta de cereale prognozată pentru 2009, cu 25-30% sub cea din 2008 (în principal, din  cauza producţiei de grâu), la un consum anual de trei milioane tone.