Şase companii româneşti au fost selectate în final la Deloitte Technology FAST 50, o competiţie care premiază cele mai dinamice firme de IT din Europa Centrală, pe criterii precum rata creşterii veniturilor în ultimii cinci ani (2004 – 2008) şi activitatea de cercetare-dezvoltare: TeamNet International, Bucureşti (locul 2, creştere de 3.317%), AROBS Transilvania Software, Cluj-Napoca (locul 8 +1.663%), LASTING Software, Timişoara (locul 29, +487%), The RED Point, Iaşi (locul 35, +430%), Advantage Software Factory, Bucureşti (locul 45, +350%) şi Romanian Soft Company, Bucureşti (locul 47, +312%).
Durerile businessului
Un tur de orizont realizat de HotNews în rândul oamenilor de afaceri sintetizează aşteptările acestora faţă de noul guvern: austeritate în administrarea sectorului bugetar (tăierea cu 20% a cheltuielilor, pe orice căi), reducerea TVA (pentru stimularea consumului), facilităţi fiscale (pentru reducerea economiei subterane), stoparea creşterii preţurilor la utilităţi (care sufocă investitorii). După care, să se ocupe de trecerea legilor pentru care ne‑am obligat în faţa FMI. Toate astea, desigur, dacă şi când vom avea un nou guvern.
Cu ochii-n soare
Căutând pe cer avionul care va aduce anunţata delegaţie a FMI, n-ar trebui să uităm că aceasta se aşteaptă să fie primită de un guvern legitim şi cu puteri depline. Banca Mondială şi Comisia Europeană au spus-o direct: întâi să vedem toate angajamentele îndeplinite, inclusiv bugetul pe 2010. Misiune imposibilă. Ceea ce va confirma previziunea analiştilor de la ING: după evaluarea din februarie, FMI ne va pune condiţii mult mai dure.
Proiecte câştigătoare
Valoarea primelor zece proiecte ce vor fi finanţate din fonduri structurale, din totalul celor 2.672 de proiecte deja contractate, merge de la 607 milioane lei până la 215 milioane lei, potrivit unei statistici întocmite de EurActiv. Top 10 este populat de proiecte publice pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în diverse judeţe, cu singura excepţie a unui proiect de infrastructură (autostrada Constanţa-Cernavodă, 297 milioane lei; valoarea totală a proiectului, 1,7 miliarde lei). Cel mai bine finanţat proiect privat (46 milioane lei) priveşte un centru de afaceri din Sibiu. Îl urmează în Top 10 diverse alte proiecte private, finanţate cu 14-16 milioane lei, din domeniul dezvoltării resurselor umane.
Locul 9 din 66 de ţări
Într-un top al calităţii comunicaţiilor broadband, ţara noastră se plasează pe locul 9 din 66 de ţări, a spus directorul executiv al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, citând un studiu recent, la Global Forum 2009, cel mai important eveniment IT&C din acest an în România. Situaţia este mult diferită în mediul rural, dar alte succese, cu atât mai preţioase având în vedere conjunctura, au putut fi punctate la Global Forum. Astfel, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie s-a stabilizat, dar consumul de servicii a crescut. Penetrarea telefoniei fixe a ajuns la un maxim istoric de 24,7 abonaţi la 100 de locuitori. Cea mai spectaculoasă creştere s-a înregistrat pe segmentul serviciilor de broadband mobil, care au avansat cu 58% în primul semestru al anului, pe fondul dezvoltării reţelelor 3G şi al orientării utilizatorilor către terminale tip business, care permit conectarea la internet şi folosirea e-mailului.
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Numărul restanţierilor la credite creşte cu până la 10%, în medie, lunar.
Şerban Epure, Director Biroul de Credit
418.000 de lei este totalul amenzilor aplicate băncilor în 2009 de ANPC, după primirea a 2.100 de reclamaţii de la clienţi. Cea mai mare amendă: 80.000 de lei.