Brief

Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, anticipează că, după alegerile prezidenţiale, ne vom confrunta cu o scumpire cu până la 25% a alimentelor, din cauza creşterii preţurilor la energie, gaze şi carburanţi, ca urmare a unei iminente creşteri a accizelor şi a deteriorării cursului. Previziunea este susţinută de patronatul de ramură, de sindicate, de consultanţi şi este agravată de cel puţin trei împrejurări: epuizarea financi

Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, anticipează că, după alegerile prezidenţiale, ne vom confrunta cu o scumpire cu până la 25% a alimentelor, din cauza creşterii preţurilor la energie, gaze şi carburanţi, ca urmare a unei iminente creşteri a accizelor şi a deteriorării cursului. Previziunea este susţinută de patronatul de ramură, de sindicate, de consultanţi şi este agravată de cel puţin trei împrejurări: epuizarea financiară a producătorilor de alimente, creşterea preţului petrolului pe piaţa internaţională (ca efect al redresării economice) şi apropierea sărbătorilor de iarnă.

Am trăit şi mai bine

Într-un clasament mondial al pros­perităţii alcătuit de Legatum Institute, România se plasa la capătul anului 2008, momentul de vârf al evoluţiei sale postdecembriste, pe un modest loc 48, în coada grupului de ţări din UE, inclusiv după Bulgaria (locul 46). Cele mai slabe poziţii le-am obţinut la valori sociale (102 din 104 ţări!), libertatea individuală (78), guvernare (64), baza economică (52). Poziţii mai bune decât propria noastră medie avem la instituţii democratice (33), antreprenoriat şi inovaţie (40), securitate socială (40), educaţie (41) şi sănătate (47). Asta era în 2008. Azi?…

Trăzneşte a usturoi

Iată ce declara preşedintele Băsescu în preziua sosirii echipei FMI, după ce insistase ca evaluarea să înceapă în lipsa unui interlocutor valabil la Palatul Victoria: „Este clar că trebuie făcute anumite modificări, pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie.“ Motivele? Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Însă criza de guvern ar fi un bun alibi pentru renegocierea acordului stand by. Încă un şmen. Poate ultimul.

Cine, unde şi ce mai angajează

Potrivit ANOFM, oferta de locuri de muncă vacante a crescut în ultima săptămână din septembrie cu 19% faţă de cea anterioară, până la 12.353 de posturi, din care 11.656 pentru persoane cu studii medii şi profesionale, iar 700 pentru cele cu studii superioare. Cele mai căutate competenţe: ingineri, subingineri, asistenţi medicali generalişti, contabili. Potrivit BankNews, cele mai multe oportunităţi de angajare, vizibile pe site-urile specializate, există în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov, care totalizează jumătate din oferta pusă pe piaţă în Bucureşti. Pe BestJobs, cele mai multe poziţii vacante, circa 1.700, sunt în vânzări şi comerţ, iar peste 500, în IT; se mai caută personal pentru serviciul clienţi şi ingineri.

Banul privat şi interesul public

La capătul monitorizării a 281 de instituţii şi investigării a 29 de mari contracte de achiziţii publice, Societatea Academică Română a decis să aducă în instanţă şase persoane juridice pentru a fi refuzat să pună la dispoziţie, aşa cum legea le obligă, de altfel, contracte a căror valoare însumează sute de milioane de euro. Este vorba de: Primăria Constanţa (opt contracte cu agenţii de presă şi televiziuni, în valoare de două milioane de euro, plus contracte cu agenţii de pază), Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (contractul de privatizare a uzinei de automobile de la Craiova încheiat cu Ford), Agenţia Naţională de Resurse Minerale (contractul de exploatare off-shore încheiat cu OMV-Petrom), Metrorex (contractul pentru spaţii publicitare cu Monopoly Media), Eximbank (contractul pentru servicii de publicitate cu Real Prompt Solutions) şi Primăria Sectorului 1 din Bucureşti (contractul cu Romprest, în valoare de 450 milioane de euro).

Numele corect

Dintr-o regretabilă eroare, în numărul trecut al revistei Capital (nr. 43 din 26 octombrie 2009), numele companiei amintite în cuprinsul articolului „Un business căruia îi priesc jungla legislativă şi climatul birocratic“ a fost consemnat incomplet. Facem cuvenita corecţie, prin precizarea integrală a numelui companiei: A&B Activ Distribution.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

Băncile trebuie să se mulţumească cu profituri mai mici şi să nu pena­lizeze clienţii cu marje atât de înalte.
Valentin Lazea, economist-şef BNR

6 mld. de euro ar putea costa reorganizarea sectorului energetic pe structura a două mari companii naţionale, conform strategiei alese de guvern din 21 de variante identificate.