Brief

Viteza de propagare a gripei noi (cauzată de un virus hibrid: 30% de la virusul gripal porcin, 30% de la virusul gripei aviare si 40% de la virusul gripal uman) a crescut progresiv. Atitudinea corectă a populaţiei poate fi decisivă în limitarea şi controlul pandemiei, care va dura probabil până în 2011. În caz de eşec, un scenariu cu o rată de deces de sub 0,1% indică un număr probabil de 3.300 - 6.000 de victime. Porcina gripa Gripa nouă nu este aviara gripa (copyright Emil Boc)

Viteza de propagare a gripei noi (cauzată de un virus hibrid: 30% de la virusul gripal porcin, 30% de la virusul gripei aviare si 40% de la virusul gripal uman) a crescut progresiv. Atitudinea corectă a populaţiei poate fi decisivă în limitarea şi controlul pandemiei, care va dura probabil până în 2011. În caz de eşec, un scenariu cu o rată de deces de sub 0,1% indică un număr probabil de 3.300 – 6.000 de victime.

Porcina gripa

Gripa nouă nu este aviara gripa (copyright Emil Boc), ci un hibrid. În limbajul campaniei electorale, devine por­cina gripa. Afectează grav discernământul, generând cinism şi impostură. În zilele în care primele focare pan­demice deveneau un fapt, porcina gripa iresponsabilis, prin diverse guri scăpate de sub control, îl silea pe cel mai bun epidemiolog al ţării să demisioneze de la Ministerul Sănătăţii, decreta că România nu are nevoie să im­porte vaccinuri, trişa sugerând că Ro­mânia dispune în acest moment de un vaccin propriu şi găsea în CSAT instanţa decizională în materie. La fel de senină, a doua zi, porcina gripa anunţa importul urgent a 500.000 de doze de vaccin şi promitea dublarea pro­ducţiei interne de vaccin (vorbă să fie). Până atunci, fiecare român trebuie să de­vină „pro­priul lui agent antigripă“ (ibidem). Porcina, boală grea, posibil incurabilă.

Patronatele faţă cu FMI

Delegaţia Fondului a sugerat că agreează propunerile patronatelor: menţinerea impozitelor la actualele cote, reducerea rezervelor minime obligatorii, plata de către stat a prestaţiilor private în 60 de zile, folosirea împrumutului pentru investiţii cu efect multiplicator, demersuri la Bruxelles pentru relaxarea condiţiilor acordării fondurilor structurale. La rându-i, FMI a dat două indicii: reduceţi cheltuielile bugetare şi mizaţi pe exporturi în 2010.

Creditele ­neperformante

Banca Mondială apreciază că România ar putea pierde până la 9% din PIB, adică 43 de miliarde de lei, din cauza creditelor neperformante. Situaţia ţării noastre este, totuşi, gestionabilă şi rela­tiv mai bună decât a Estoniei (21%), Po­loniei (11%), Cehiei (12%) şi Ungariei (15%).

Anul decisiv: 2010

Deciziile majore privind sursele de finanţare (de la BERD şi alte bănci europene) şi sursele de alimentare (Azer­baidjan, Irak, Turkmenistan) ­pentru gazoductul Nabucco se vor lua anul viitor, a declarat Joschka Fischer, fost vicecancelar german, actual consultant al proiectului. „South Stream nu este o alternativă. Nu există. Doar se vorbeşte despre el”, a precizat Fischer.

Depăşirea crizei, la un an după relansare

Revenirea pe creştere a economiei americane, ca şi a marilor economii europene, este semnul depăşirii momentului critic al crizei. ­Înviorarea economiei, precizează directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu este totuna cu ieşirea certă şi ireversibilă din criză. Se va putea considera că aceasta a fost depăşită doar atunci când rata şomajului va intra pe un trend descendent. Între ­reluarea creşterii economice şi ­reducerea şomajului va exista un interval de 10-12 luni. Ca urmare, anul 2010, când şomajul va continua să crească, rămâne un an dificil chiar şi pentru ţările dezvoltate.

Companiile, ­în zona de risc maxim

Un studiu Contexpert pe rezultatele financiare a 60 de companii listate la BVB arată că profitabilitatea ­acestora s-a redus cu 62% în intervalul ­iunie 2008 – iunie 2009, în timp ce ­profitabilitatea netă pe economie a scăzut de la 10% din cifra de afaceri la 4%, ceea ce plasează investitorii în zona de risc maxim, la un an de la intrarea în recesiune. În construcţii, cifra de afaceri nu a scăzut, însă ­profitabilitatea s-a redus cu 32%, iar numărul angajaţilor, cu 18%. În energie, cifra de afaceri s-a contractat cu 25%, iar profitul, cu 75%, deşi ­personalul s-a majorat în mod ­paradoxal cu 1%.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

Prelungirea instabilităţii politice şi amânarea reformelor cresc nevoia de finanţare de la 3,5 la 5 miliarde de euro.
Lucian Croitoru, Consilier BNR

44.358 de angajaţi există acum în sectorul IT, faţă de 45.610 câţi erau în 2008, dar numărul lor va creşte cu 55% până în 2013, în special în sectorul software (studiu IDC/Microsoft).