Peste 62.000 de români au pierit din 1990 încoace în accidente rutiere. Soldul la zi al anului 2009: 2.000 de morţi, din care 400 sub 18 ani. Tributul anual: 3.000 de victime şi pierderi evaluate la 1,5-2% din PIB. În fiecare al treilea accident moare un om; este cea mai severă rată a gravităţii accidentelor din toată Europa. În majoritatea lor, accidentele sunt favorizate de condiţiile rudimentare în care se desfăşoară circulaţia rutieră. O treime din drumurile naţionale sunt în stare proastă, iar 60% necesită reparaţii şi modernizări.
Pană de motor
Vestea bună: deficitul de cont la nouă luni a scăzut cu 74,6%, până la 3,13 miliarde de euro, faţă de 2008. Asta, cu toate că investiţiile străine s-au înjumătăţit, iar remiterile românilor din străinătate s-au redus cu 30% (veşti proaste). Importurile s-au ajustat cu 36% (veste bunicică), achiziţiile de tehnologie fiind printre cele mai afectate (veste proastă). Dar şi exporturile au scăzut cu 18% (veste şi mai proastă). Vânzările pe piaţa internă sunt în declin (-10,7%), fără să fi pus la socoteală pe cele de pe piaţa auto (-60%). Vestea cea mai proastă: toate motoarele economiei – export, investiţii, consum – sunt în pană. „România e în cea mai riscantă siuaţie din ultimii zece ani, avertizează Cristian Ionescu, de la Coface. Dacă evoluţiile politice vor avea un impact serios asupra condiţiilor economice, ne vom gândi la o coborâre a ratingului de ţară. Acum e B, probabil se va duce la -B. Mai jos de atât e doar Ucraina.“
Statul jucător
Guvernatorul BNR le bate şaua bancherilor: faţă de dobânda BNR de 8%, dobânzile de 14%-19% la creditele în lei sunt mult prea ridicate; „dobânda naturală“ ar fi pe la 11%. Bancherii anunţă însă că dobânzile nu vor scădea până nu se limpezeşte situaţia politică. Ar mai fi o condiţie: statul să înceteze să fie primul client al băncilor şi concurentul insidios al mediului privat. Era de datoria BNR să bată şi obrazul Guvernului. Încă are timp şi motive s-o facă.
Conturi blocate, salarii înjumătăţite
Clienţii băncilor care, din alte motive decât pierderea locului de muncă, întârzie plata ratelor la rambursarea împrumuturilor negarantate pot fi supuşi procedurii executării silite, caz în care angajatorii sunt obligaţi să reţină până la 50% din leafa acestora în beneficiul creditorilor. În cazul întârzierilor la plată pentru amenzi şi impozite, administraţiile locale şi cele fiscale pot să ceară fie reţineri din salariile debitorilor, fie blocarea conturilor bancare. Peste 100.000 de datornici au fost în această situaţie în primele opt luni ale anului pentru obligaţii restante însumând 100 de milioane de euro.
Şi Europa va avea un preşedinte
Fără campanie şi fără referendum, UE îşi va alege un preşedinte dintr-un buchet de actuali sau foşti premieri. Favorit este belgianul Herman Van Rompuy, secondat de olandezul Jan Peter Balkenende, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, britanicul Tony Blair, austriacul Wolfgang Schüssel şi finlandezul Paavo Tapio Lipponen. Lista candidaţilor se încheie cu fosta preşedintă a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga. Summit-ul extraordinar de la Bruxelles din 19 noiembrie este menit să decidă în această privinţă.
Descoperire de cont
Deşi nu crede că va fi cazul, reprezentantul ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu, ţine să ne asigure că Fondul se va arăta deschis la o eventuală propunere a guvernului român pentru suplimentarea actualului pachet financiar de 20 de miliarde de dolari SUA pentru perioada 2009-2011. Rambursarea împrumuturilor contractate de România în baza aranjamentelor cu FMI, UE şi Banca Mondială trebuie să se încheie în 2015.
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Tăiaţi cheltuielile publice, altfel va fi nevoie de creşterea taxelor.
MUGUR ISĂRESCU, Guvernator BNR
70% din români ar avea bani să se întreţină, dacă ar rămâne şomeri, doar pentru o lună, potrivit MyJob; 16% s-ar descurca trei luni, iar 14%, 6-12 luni.