În rândul investitorilor de la bursă s-a instalat panica zilele trecute. Efectul Dubai s-a dovedit a fi răvăşitor mai ales pentru titlurile companiilor din sectorul petrolului.

Noul focar al crizei

Anunţul guvernului din Dubai privind solicitarea unui moratoriu de şase luni pentru datoriile scadente ale companiilor de stat Dubai World şi Nakheet, aflate în dificultăţi financiare severe după prăbuşirea pieţei imobiliare, a şocat întreaga lume. Blocarea plăţilor aferente datoriilor de peste 60 de miliarde de dolari acumulate de cele două companii din emirat a propagat un val de panică pe pieţele financiare, ecourile fiind resimţite şi la Bucureşti. Îngrijorarea a devenit şi mai mare după ce Guvernul din Dubai şi-a declinat orice responsabilitate pentru aceste datorii, dând astfel o lovitură creditorilor care sperau că emiratul va garanta obligaţiile financiare ale companiilor de stat. Printre ţările cu cele mai mari expuneri în Dubai se află Marea Britanie (cu 51,2 miliarde de dolari), SUA (13,4 miliarde dolari), Franţa şi Germania (câte 11 miliarde de dolari), dar şi Japonia (9 miliarde de dolari).

Un’ te duci, măi, PIB-ule

188-43362-02_bani49.jpgEconomia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, sub estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul produsului intern brut (PIB), potrivit INS. Pe ansamblul primelor nouă luni, PIB a scăzut cu 7,4% faţă de perioada similară din 2008. Consumul final efectiv s-a diminuat, per total, cu 1,1% faţă de aprilie-iunie. Formarea brută de capital fix (investiţiile) a scăzut cu 4,6% faţă de trimestrul doi.

Declaraţia informativă ar putea fi depusă lunar

ANAF doreşte ca firmele înregistrate în scopuri de TVA să depună lunar declaraţia informativă privind livrările, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate la nivel naţional, informează Mediafax. Conform unui proiect de ordin al ANAF, perioada de raportare pentru declaraţia informativă ar urma să se modifice de la semestru la luna calendaristică, începând cu luna ianuarie 2010, primul termen de declarare fiind 25 februarie 2010. Declaraţia se depune în format electronic, pe suport electronic, însoţită de formatul pe hârtie, semnat şi ştampilat. În format pe hârtie se depune doar prima pagină a declaraţiei.

Rezervele valutare ale BNR bat încă un record

Rezervele valutare ale BNR au crescut, în noiembrie, cu 335 milioane euro, la 28,737 miliarde euro, un nou nivel-record, în contextul unor intrări de 2,7 miliarde euro, din care 2,13 miliarde euro au provenit de la titlurile în valută vândute de Ministerul Finanţelor. Rezervele valutare au crescut în mod constant, în iulie – noiembrie, atingând consecutiv cinci niveluri-record.

Un nou recensământ, între 12-21 martie 2011

188-43365-02_fotomica_49_libertatea.jpgNoul recensământ în România privind populaţia şi locuinţele va fi derulat în perioada 12-21 martie 2011, iar costurile totale aferente procesului de organizare şi desfăşurare se vor ridica la 192 milioane lei, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Încasările bugetare au urcat uşor în noiembrie

Încasările bugetare în luna noiembrie s-au situat la 12,1 miliarde lei, depăşind nivelul consemnat în noiembrie 2008, de 11,9 miliarde lei. La finele lunii octombrie, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 25,5 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

188-43363-02_bocdeclaratia_49_rp.jpgAm depăşit nivelul critic al crizei economice şi pregătim relansarea.
Emil Boc, premier interimar

188-43364-02_fotograma_49_c.jpg1.523,29 de lei (circa 360 de euro) este bugetul mediu alocat de români pentru Crăciun şi Revelion, în scădere faţă de anul trecut, potrivit Mednet Marketing Research Center.