Dacă n-ar fi unul dintre corifeii populiştilor europeni, dacă nu s-ar fi adresat legislativului de la Bucureşti exact în ziua depunerii moţiunii de cenzură, dacă n-ar fi prestat discursuri de serviciu situate sub demnitatea sa de şef al Parlamentului European, poate, poate l-am fi crezut pe cuvânt pe Jerzy Buzek: Grecia şi România trebuie lăudate pentru... curajul lor. Natio non grataGrecia a ajuns o ţară nedorită în UE. Dar ăsta-i cazul limită. Altfel, deficite, cât vezi cu
Dacă n-ar fi unul dintre corifeii populiştilor europeni, dacă nu s-ar fi adresat legislativului de la Bucureşti exact în ziua depunerii moţiunii de cenzură, dacă n-ar fi prestat discursuri de serviciu situate sub demnitatea sa de şef al Parlamentului European, poate, poate l-am fi crezut pe cuvânt pe Jerzy Buzek: Grecia şi România trebuie lăudate pentru… curajul lor.
Natio non grata
Grecia a ajuns o ţară nedorită în UE. Dar ăsta-i cazul limită. Altfel, deficite, cât vezi cu ochii. Dar la testul corupţiei, au căzut doar Grecia, Bulgaria, România. La testul minciunii statistice, Grecia, Ungaria şi Bulgaria, deocamdată; adevărul despre ce-a făcut Guvernul României cu banii publici rămâne încă să fie descoperit. Singurele economii care vor scădea în 2010 sunt Letonia şi România. Cele mai riscante economii din UE, după CMA: Grecia şi România. Unele ţări sunt nu doar lovite de criză, ci şi neadaptate pentru secolul curent. Şi, din toată turma Uniunii, două oi sunt nu doar şchioape, ci şi negre ca un coşmar.
Analiză de bancher
Ce le-a spus Robert Rekkers, CEO, Banca Transilvania, studenţilor clujeni: Macroeconomic, România merge prost. De la estimări de creştere cu 1,3%, am ajuns la –0,5%. Industria a avut cea mai slabă creştere din estul Europei. La nivel micro, lucrurile se mişcau, până când, aflând că se vor impozita dobânzile la depozite, au început să-şi retragă banii. După reducerea pensiilor şi salariilor, nu va fi uşor. Nu-i momentul să relaxăm creditarea. Vârful creditelor neperformante şi îndoielnice va fi în acest trimestru.
Războiul nervilor
În România, există un deficit de un milion de locuinţe, dar programul Prima Casă nu stimulează construcţiile noi, apreciază preşedintele patronatului din industria cimentului, Mihai Rohan. Potenţialii clienţi pentru locuinţe noi deja construite aşteaptă deblocarea creditării şi o scădere a preţurilor de vânzare, care va fi anul viitor de 5%-10%, estimează Rohan. „Este ca jocul de-a şoarecele şi pisica. Fiecare aşteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populaţia aşteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă preţurile, dezvoltatorii aşteaptă ca populaţia să ia creditele.“ Preţul construcţiilor în Bucureşti, adaugă Rohan, poate varia de la 800 la 2.000 de euro/mp, în funcţie de amplasament. Ignorând preţul terenului, o clădire bună se poate construi cu 600-700 euro/mp sau, cu alte finisaje, chiar la 400 euro/mp.
Preţul energiei, în bătaia vântului
La ce visează românul în criză
România şi Grecia au cele mai ridicate procentaje, 52% şi respectiv 60%, ale celor care ar dori să-şi deschidă propria afacere, semnalează un sondaj Eurobarometru. Motivele pentru care restul românilor preferă statutul de angajat sunt: veniturile fixe sunt mai sigure (45%), lipsa fondurilor necesare deschiderii unei afaceri (32%), stabilitatea locului de muncă (20%).
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Nouriel Roubini, profesor, Stern School of Business, New York