Pe 25 iunie, compania Tarom a fost cooptată, oficial şi cu drepturi depline, în alianţa Sky Team, care a ajuns la 13 membri (cei mai importanţi: Air France, KLM, Alitalia, Delta), dispune de circa 2.000 de avioane cu care transportă anual aproape 400 de milioane de pasageri, ceea ce o plasează înaintea alianţei One Team (American Airlines, British, Cathay, Qantas etc.; total, 11 membri), dar cam la 60% din performanţa lui Star Alliance (Austrian, Continental, Lufthansa, Thai, United etc.; total, 27 de membri).

Tarom, în lumea bună

Aderarea Tarom la Sky Team presupune plata unei taxe anuale potrivit cu numărul pasagerilor (circa 300.000 de dolari, la datele actuale), dar aduce avantaje certe: costuri reduse la unele servicii, acces la peste 800 de noi destinaţii, mile-bonus în cadrul alianţei. În 2009, Tarom (care dispune de 26 de avioane Boeing, Airbus şi ATR) a transportat 1,7 milioane de pasageri, a avut un grad de ocupare a aeronavelor de 56%, o cotă de piaţă de 20%, o cifră de afaceri de 191,4 de milioane de euro şi pierderi de 22 de milioane de euro.

Noi taxe

Prin modificări aduse Codului fiscal, din iulie vor fi impozitate cu 16% dobânzile încasate pentru conturi şi depozite bancare, ca şi tichetele de masă, cadou, pentru creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii. Totodată, cheltuielile deductibile pentru drepturi de autor au fost reduse de la 40% la 20% (de la 50% la 25% pentru arta monumentală), iar dacă Fiscul decide că veniturile din activităţi independente pot fi asimilate câştigurilor salariale, ambele părţi contractante vor plăti diferenţa de impozite şi contribuţii.

Varianta pentru bancheri

Un apel semnat de 22 de europarlamentari din nouă ţări (între care Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie) cere socie­tăţii civile să creeze una sau mai multe organizaţii nonguvernamentale de tip Greenpeace, capabile să demonteze şi să neutralizeze activităţile de lobby şi alte genuri de presiuni pe care le exercită sec­torul financiar-bancar pentru a in­flu­en­ţa procesul legislativ în favoarea lor. Iniţiativa vine aproape simultan cu aprecierile foarte dure ale preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care reproşa bănci­lor că, după ce au fost salvate de la dispariţie, acum se comportă la fel ca înainte de prăbuşirea lui Lehman Brothers.

Informare completă, la alimente

217-53458-02_rafturi_25_cmica.jpgParlamentul European a hotărât, cu lar­gă majoritate, ca pe etichetele produse­lor alimentare să fie menţionate, în mod obligatoriu, informaţii privind cantită­ţile de lipide, acizi graşi saturaţi, zaharuri, sare şi energie, proteine, glucide, fi­bre şi acizi graşi transnaturali şi artifi­ciali, precum şi recomandări privind con­sumul zilnic. De asemenea, se va menţiona ţara de origine a produsului (acum, obligatoriu doar pentru carnea de vită, miere, fructe şi legume proaspete, ulei de măsline). După adoptarea reglementărilor de către Consiliul UE, firmele din domeniu vor avea trei ani la dispoziţie pentru a se conforma; firmelor de mai mic calibru (sub 100 angajaţi şi cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro), li se acordă un termen de graţie de cinci ani.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

217-53460-02_laszloborbely_25_rpdeclaratie.jpgLa rectificarea bugetară din iulie, vom trage linie şi vom decide dacă este nevoie de un nou împrumut extern.
Laszlo Borbely, ministrul mediului

217-53459-02_proteste_25_libertateafotograma.jpg100.000 de bugetari trebuie să fie concediaţi pentru ca angajaţii rămaşi să beneficieze de o majorare cu 7%, în medie, a salariilor, după calculele ministrului Sebastian Vlădescu.