După ce a inspectat zonele inundate, a dat startul la repararea drumurilor şi podurilor, a certat sinistraţii că nu şi-au asigurat casele şi a pus presa la punct pentru că nu se vedeau militarii din spatele camerelor, preşedintele Băsescu a stabilit şi că gălăţenii se vor salva de viitură: „Fac ceea ce face orice om de formaţie tehnică: adun debitul Siretului cu debitul Prutului şi cu debitul Dunării. Şi tot nu-mi iese inundaţia!“ Chirpicul şi asigurareaDouă m
După ce a inspectat zonele inundate, a dat startul la repararea drumurilor şi podurilor, a certat sinistraţii că nu şi-au asigurat casele şi a pus presa la punct pentru că nu se vedeau militarii din spatele camerelor, preşedintele Băsescu a stabilit şi că gălăţenii se vor salva de viitură: „Fac ceea ce face orice om de formaţie tehnică: adun debitul Siretului cu debitul Prutului şi cu debitul Dunării. Şi tot nu-mi iese inundaţia!“
Chirpicul şi asigurarea
Două milioane de locuinţe din totalul de 8,3 milioane de locuinţe proprietate personală (4,5 milioane în oraşe şi 3,8 milioane la ţară) sunt asigurate. Asigurătorii se aşteaptă să plătească circa cinci milioane de euro ca urmare a inundaţiilor recente. Marile companii au avizat deja 1.700 de dosare de daune pentru locuinţele afectate, din care 321 în regiunea Nord-Est, cea mai lovită. Majoritatea caselor sinistrate nu sunt asigurate, iar multe, nici asigurabile, fiind (re)construite din chirpici şi în zone inundabile.
Contra vântului
Şi totuşi economia mondială se mişcă. Proiecţiile FMI revizuiesc rata creşterii globale în 2010 de la 4,2%, în aprilie, la 4,6% acum. Nimeni nu mai pomeneşte de recăderea în recesiune. Cu toată tragedia greacă în spinare, Zona Euro este cotată cu 1%, iar Europa Centrală şi de Est, cu toate deficitele ei structurale şi ciclice, este promovată de la 2,8% la 3,2%. Doar pentru România estimările experţilor sunt mereu revizuite în jos, de la 1% la zero, apoi la -1%, la -2% şi chiar -2,5%. Deocamdată, până aici.
10% în România, restul la export
Garanţia se dublează
Plafonul de garantare a depozitelor bancare va creşte, de la 1 ianuarie 2011, de la 50.000 de euro, cât este acum, până la 100.000 de euro, anunţă preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. În trimestrul întâi din 2010 existau peste 16,6 milioane de deponenţi persoane fizice, faţă de aproximativ 17 milioane, în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar suma economiilor a crescut cu aproape 10 miliarde de lei, până la 102,5 miliarde de lei (din care 95,4 miliarde de lei aparţinând unui număr de 15,88 de milioane de deponenţi sunt garantate 100%). Valoarea medie a unui depozit a crescut cu 700 de lei, până la 6.200 de lei. Valoarea medie a unui depozit garantat este ceva mai ridicată, ajungând la 7.500 de lei.
DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII
Gikas Hardouvelis, economist-şef, EFG Eurobank