Calculele optimiste ale FMI se bazează, între altele, pe presupoziţia că, până la sfârşitul anului curent, guvernul Boc va restructura sever aparatul bugetar, va stinge arieratele şi va accesa câteva miliarde de euro din fondurile alocate de Comisia Europeană.

Şaradele FMI

Aflăm de la misiunea Fondului în România, că de la guvernanţi de mult nu mai înţelegem nimic, că probabil curba de sacrificiu s-a încheiat, dar am face bine să nu majorăm veniturile în 2011, ci să implementăm noile legi privind salarizarea şi pensiile, şi că economia se va contracta în acest an cu 1,9%, fiindcă parcă-parcă s-ar mişca ea, dar consumul e la pământ. Aşadar, totul va fi bine şi economia va decola la anul. De unde combustibil? Păi, efectele majorării TVA se vor disipa în 2011 şi, apropo, vedeţi ce faceţi cu fondurile alea de la UE. Totul e ca uns în schemele dlui Franks, dar până acum a zbârcit-o în predicţii. Românii ştiu de ce. Doar ei.

Oferta zilei

Din 5.000 de români care au aplicat pe myjob.ro, 87% sunt dispuşi să plece în străinătate. Răspunsul pre­mierului Boc: salariile ar putea creşte cu 10%, poate şi mai mult, după cum se va face restructurarea (înţelegeţi că dl Boc n-are de unde şti cum şi cât; lasă că ajustarea cu 25% era temporară, pe şase luni). Iar preşedintele Băsescu îi răspunde astfel unui profesor debutant care se plânge de sărăcie: să nu facem o tragedie din plecarea oamenilor din ţară, că doar „libera circulaţie a forţei de muncă a fost cel mai mare obiectiv al României“. Poftim!?! Deranjăm, cumva?…

Pachete mici

Pe lângă companiile Avioane Craiova, IOR, Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin şi Moldomin, Ministerul Economiei va scoate pe bursă pachete minoritare deţinute la companiile energetice, a declarat Adriean Videanu. Vizate în această a doua serie sunt Petrom (unde se vor vinde 9,84% din acţiuni), Transgaz şi Transelectrica (câte 15%), Romgaz (15%). La toate aceste companii, statul va păstra o participaţie care îi va permite să-şi conserve statutul de acţionar semnificativ.

Fără mănuşi

223-55250-02_andreas_treichl.jpgBancherii şi consultanţii străini nu se mai reţin să critice în termeni foarte duri situaţia din România. Rene Schob, partener la LeitnerLeitner, nu se sfieşte să spună despre situatia fiscalităţii că „este un adevărat haos“ şi că „toate măsurile fiscale din 2008 până în prezent au fost nefavorabile“. La rândul său, Andreas Treichl, preşedintele executiv al grupului Erste, se arată nedumerit: „România e una dintre puţinele ţări din regiune care are şanse dramatice de a reveni pe creştere economică mai repede şi mai bine decât orice altă ţară. Dar nu văd nicio altă ţară care face o treabă mai proastă în a profita de aceste avantaje. Nu sunt proşti, nu sunt tâmpiţi, sunt oameni inteligenţi şi sunt foarte mulţi oameni de afaceri în Guvern. Nu reuşesc să înţeleg ce se întâmplă. Au şansa să aducă România în prim-planul regiunii şi risipesc în stil mare această şansă.”

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

223-55251-02_dragoscabat_31_rpdeclaratie.jpgAgenţii fiscului au în calculator date precise despre evaziune, dar se fac că n-o observă.
Dragoş Cabat, CFA România

223-55252-02_justitie_31_shutterstockfotograma.jpg43,39 de milioane de lei sunt despăgubiri la care CEDO a obligat statul român în semestrul I din 2010, mai mult decât în tot anul 2009 şi chiar decât în perioada 1997-2007.