În patru ani, România va deveni al şaselea producător auto din regiunea central-est-europeană, după Rusia, Turcia, Cehia, Polonia şi Slovacia, dar înaintea Ungariei, Ucrainei şi Sloveniei

Va fi OK. În 2014

Producţia de autovehicule a României ar putea ajunge în 2014, potrivit analiştilor de la Pricewaterhouse­Coopers, la 520.000 de unităţi, ceea ce ar însemna o creştere de 75% faţă de 2009, când volumul producţiei a fost de aproape de 300.000 de unităţi. Prognoza ia în calcul o majorare până la 225.000 de unităţi a producţiei uzinei Ford de la Craiova, în 2013. Principalul stimulent al acestei dinamici va fi exportul. Ritmul de creştere a industriei auto din România, pe perioada următorilor patru ani, va fi întrecut, în regiunea noastră, dar probabil şi în Europa, doar de Ucraina (242%) şi Rusia (235%).

Idei bune, idei greşite

Trebuie să ne ferim de ispita unor idei noi, dar eronate, care circulă, avertizează Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: schimbarea modelului de creştere bazat pe consum (fiindcă nu se poate), amnistia fiscală (induce un comportament fiscal incorect) şi impozitarea progresivă (slavă Domnului, avem). Şi să atragem capitalul străin, unica şansă de redresare. Atenţie, investitorii caută politici economice coerente şi stabilitate financiară. Ceea ce, dacă-l întrebaţi pe premierul Boc, chiar ne prisoseşte.

Câţi au rămas

O cincime din medicii români lucrează şi la stat şi la privat, aşa încât ideea ministrului sănătăţii de a-i obliga să aleagă va crea probleme mari în sistem, declară preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. În acest moment, deficitul de medici din România variază de la 20% în oraşele centre universitare la 70% în mediul rural.

Pe gânduri

Cel mai mare producător mondial de elicoptere ar putea reloca o parte din activităţile din România în Marea Britanie, unde costurile salariale au devenit acceptabile, ca efect al crizei, susţine The Times. Miza: un contract de 540 de milioane de euro pentru modernizarea a 30 de elicoptere ale armatei britanice.

Cum se dosesc eşecurile guvernării

226-56101-02_robertbunting_34_ifacmica.jpgAsemenea oricărei companii serioase, un guvern responsabil ar trebui să-şi gestioneze bugetul pe baza contabilităţii pe angajamente (accrual accounting), subliniază Robert Bunting, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC). Sistemul permite un bilanţ corect, relevă performanţa managerială, evidenţiază alocările pe domenii şi este compatibilă cu bugetarea pe proiecte. Bunting atrage atenţia că tot mai multe guverne l-au acceptat, după ce ONU, OECD, Comisia Europeană l-au adoptat pentru ele înseşi. Sistemul alternativ, contabilitatea de trezorerie (cash accounting), preferat şi practicat de guvernul României, ignoră perspectiva şi ascunde datoria publică făcută pe seama generaţiilor viitoare. Preşedintele IFAC se va afla la Bucureşti în zilele de 3-4 septembrie, pentru a vorbi celor 1.500 de participanţi la Congresul Profesiei Contabile, organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), la Palatul Parlamentului.

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

226-56102-02_predacristian_34_evzdeclaratie.jpgCum respectul pentru drep­turile de autor s-a degradat, renunţ la ele pentru ideea de a-l pune pe Şeitan la coadă.
Cristian Preda, europarlamentar

226-56103-02_anaf_34_evzfotograma.jpg649,6 mil. de lei a strâns ANAF din impozitul minim pe primul semestru din 2010, faţă de o ţintă de 997,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă un grad de conformare la plată de 65%.