Dintre primele 25 de branduri româneşti din topul Unlock Market Research, 17 sunt de alimente şi băuturi, câte trei bancare şi din media, câte unul din telecom şi auto. O structură de consum cu potenţial minim şi vulnerabilă.

Unul din trei

România a coborât trei poziţii în topul competitivităţii, pe locul 67 din 139 de ţări. Foarte slab stăm la transparenţa deciziilor guvernamentale (locul 137), calitatea infrastructurii (136) şi fiscalitate (131). Un mediu îmbâcsit pentru afaceri, deci, şi un consum strivit. Doar exportul merge. Un motor din trei.

Efectul Boc

Încasările la buget în prima lună de la majorarea TVA au crescut cu 25% faţă de media lunilor anterioare, jubilează premierul Boc: „Suntem oarecum în grafic.“ După ANAF, creşterea este de 17% faţă de august 2009. Evident, nu doar din TVA. Şi acum, nota de plată. Preţul suprataxării e adâncirea recesiunii: faţă de luna anterioară, industria a scăzut cu 3% (comenzile cu 13%), construcţiile cu 30%, retailul cu 6,5% (21% la auto) etc. Asta înseamnă pentru dl Boc „a fi în grafic“. Dar atunci de ce tot strânge şurubul? Chiar nu-l poate opri nimeni?!

O gaură în plus

Senatul a respins ordonanţa de urgenţă care prevedea amânarea aplicării unor titluri executorii privind plata de către stat a unor drepturi salariale câştigate în instanţă de angajaţi bugetari, în special din justiţie. Guvernul spera să eşaloneze aceste plăţi pe o perioadă de trei ani, dar nu mai devreme de 2012. Suma acestor plăţi la care statul este acum obligat urcă la 2,16 miliarde de lei (adică 0,4% din PIB), mai mare chiar şi decât volumul arieratelor pe care Guvernul promite de vara trecută că le va stinge. Surse senatoriale afirmă că există alte câteva sute de hotărâri judecătoreşti, în speţe similare, obţinute în special de profesori, dar care sunt ignorate de Executiv.

Stocul locuinţelor noi nevândute: 13.500

228-56741-02_blocurinoimica_36_libertatea.jpgCifra se referă la numărul apartamentelor finalizate şi nevândute din cele 37 de proiecte rezidenţiale mari (cu peste 200 de locuinţe fiecare) din Capitală şi zonele învecinate, analizate de Colliers pe baza datelor existente la jumătatea anului curent. Creşterea stocului în acest prim-semestru este de 50%. În ianuarie-iunie 2010, s-au livrat circa 2.500 de unităţi locative din cele 3.000 promise. În Bucureşti, oferta existentă la momentul analizei era de circa 8.000 de unităţi noi, dintre care 5.400 direct de la dezvoltator. Volumul vânzărilor n-a depăşit 600 de unităţi. Pe termen scurt, volumul tranzacţiilor pe segmentul rezidenţial va rămâne la un nivel de avarie, iar preţurile vor continua să scadă, dar nu foarte rapid. Piaţa imobiliară va reintra pe creştere la 3-4 trimestre după ieşirea economiei din recesiune, când consumatorii îşi vor regăsi încrederea, iar resursele lor vor deveni stabile şi eventual mai mari.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

228-56742-02_martinharrisdeclaratie_fotoambasadamariibritanii.jpgBusola Londrei este orientată spre România. Pentru investitorii britanici, lupta anticorupţie este foarte importantă.
Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti

228-56743-02_pusculitafotograma_36shutterstock.jpg1.355 de lei a fost salariul mediu net pe economie în iulie, cu 4,7% mai mic ca în iunie. Reduceri majore, în educaţie (–22,6%), sănătate (–19,8%) şi administraţie publică (–14,4%).