Britanicii au mizat pe imobiliarele româneşti peste 6,7 mld. euro şi nu au dezvoltat nimic

Companiile de dezvoltare cu capital britanic s-au hazardat cel mai tare în a-şi promova planurile pentru piaţa locală, anunţând în ultimii trei ani investiţii imobiliare ce depăşesc 6,7 mld. euro. În top urmează companiile cu capital israelian care, în plin având al pieţei autohtone, au pariat pe investiţii de peste 5,8 mld. euro. Pe locul trei se situează spaniolii, care au invadat la propriu piaţa şi care aveau programate proiecte imobiliare de peste 3,9 mld. euro. Analiza

Companiile de dezvoltare cu capital britanic s-au hazardat cel mai tare în a-şi promova planurile pentru piaţa locală, anunţând în ultimii trei ani investiţii imobiliare ce depăşesc 6,7 mld. euro. În top urmează companiile cu capital israelian care, în plin având al pieţei autohtone, au pariat pe investiţii de peste 5,8 mld. euro. Pe locul trei se situează spaniolii, care au invadat la propriu piaţa şi care aveau programate proiecte imobiliare de peste 3,9 mld. euro.

Analiza realizată de capital.ro a luat în calcul planurile care cuprindeau cele mai mari investiţii anunţate de companiile active pe sectorul imobiliar, după naţionalitate, în ultimii trei ani.

Începând cu 2003, piaţa imobiliară românească a început să atragă dezvoltatorii israelieni şi greci, care au profitat de un teren arid. În 2005 piaţa a fost asaltată de investiţiile masive în achiziţii de portofoliu, realizate de fondurile de investiţii austriece. Dezvoltatorii birtanici şi-au făcut simţită prezenţa prin investiţii strategice în terenuri. Un top similar realizat în 2007 plasa companiile cu capital spaniol pe primul loc după investiţiile avansate. Ibericii au apucat de coarne piaţa imobiliară românescă şi şi-au programat investiţii de durată, orientate în principal spre sectorul rezidenăţial.

Topul a fost schimbat de câteva companii cu capital britanic care au intrat pe piaţă cu planuri măreţe, ridicând miza investiţiilor la peste 6,7 mld. euro, devansând atât planurile anunţate de israelieni, cât şi pe cele ale spaniolilor.

Britanicii de top nu au finalizat niciun proiect

Dacă la capitolul investiţii planificate, companiile s-au luptat în proiecte de miliarde, când vine vorba de realizări, situaţia nu mai este la fel de bogată. Majoritatea dezvoltatorilor şi-au fundamentat planurile pe portofolii imense de teren achiziţionate din timp, pe care ar fi putut să construiască proiecte de miliarde de euro. Companiile britanice luate în calcul la analiza capital.ro nu au finalizat până acum niciun proiect.

Cele mai avansate proiecte sunt ale companiei Willbrook Management. Este vorba despre complexul rezidenţial de lux Oxford Gardens, din nordul Bucureştiului, Platinum Business and Convention – complex mixt de spaţii de birouri şi hotel – amplasat în apropierea DN1 şi imobilul de birouri Cathedral Plaza din centrul Capitalei. Planurile companiei prevăd investiţii de circa două miliarde de euro în 25 de proiecte rezidenţiale, de birouri şi spaţii industriale.

Copper Beech, dezvoltator care şi-a făcut intrarea pe piaţă cu planuri de 2,5 mld. euro, trebuia să finalizeze în septembrie, anul acesta, primul său proiect, însă vehicolul investiţional prin care coordona lucrările la ansamblul rezidenţial Blue Tower din Colentina a intrat în faliment. În acest moment planurile Copper Beech sunt complet îngheţate.

Cel mai notoriu caz este al European Future Group, care avea programate investiţii de 1,9 mld. euro în 20.000 de locuinţe la Buftea şi care a părăsit piaţa la începutul acestui an, cedând proiectele la care lucra partenerului său Immoeast.

Israelienii stau bine la capitolul realizări

De departe, companiile cu capital israelian au finalizat cele mai multe proiecte pe piaţa locală, avantajul lor fiind acela că au intrat pe piaţă încă de la început.

Globe Trade Centre a intrat pe piaţă din 1999 şi până acum a finalizat clădirile de birouri Europe House şi America House, trei mall-uri din reţeaua Galleria la Suceava, Buzău şi Piatra Neamţ şi trebuie să finalizeze ansamblul rezidenţial Rose Garden din Colentina, din care a livrat până acum 290 de unităţi din 900 programate. Totodată, clădirea de birouri City Gate din Piaţa Presei Libere este la stadiul de finisaje. Planurile companiei vizează investiţii totale de 1,1 mld. euro.

Pe locul doi la realizări se situează grupul Neocity, intrat pe piaţă tot în 1999, care a finalizat Neocity Towers, două clădiri de birouri, în perioada 2001 – 2002 şi mall-ul City Park din Constanţa.

AFI Europe, parte a grupului Africa-Israel Investments, a finalizat de curând primul său proiect local,  mall-ul AFI Palace Cotroceni, care a necesitat o investiţie de circa 300 mil. euro, cel mai mare proiect imobiliar finalizat în acest an.

Ibericii îngenunchiaţi de piaţa locală

Deşi sunt mulţi dezvoltatori cu capital spaniol pe piaţa locală, aceştia nu au finalizat până acum niciun proiect promis, ba mai mult unii s-au retras de pe piaţă înainte să îşi înceapă proiectele.

Cu planurile cele mai avansate este Hercesa care după ce a cumpărat fosta fabrică de pâine Titan a început construcţia primului său proiect rezidenţial. Compania mai deţine şi fosta fabrică de pâine Spicul din Grozăveşti şi fostul Hotel Cişmigiu.

O altă companie care a început unul din proiectele promis este Gea-Prasa. Lucrările la ansamblul rezidenţial Laguna Residence au început în 2007, iar în această lună trebuia predată prima fază a proiectului care cuprinde 252 de apartamente.

Compania cu cele mai mari investiţii anunţate, Martinsa-Fadesa are şi cele mai puţine realizări. După ce „grupul-mamă“ din Spania a arătat primele semne de slăbiciune, activitatea pe plan local a intrat într-un con de umbră. Deşi deţine 80 de hectare de teren în România, până acum Fadesa nu a început lucrările la niciun proiect planificat.