După negocieri care au durat aproximativ trei luni de zile, fondul de investiţii Axis Investments a vândut companiei britanice 84,16% din capitalul social al Kandia-Excelent, în timp ce Meinl Bank şi-a cedat participaţia de 9,16%. Preluarea a fost realizată în două tranzacţii speciale, încheiate la preţul de 2,90 lei pe acţiune, mai mic cu 14,71% decât preţul de închidere din ziua precedentă. Cadbury Schweppes nu şi-a anunţat deocamdată planurile de investiţii pentru piaţa din România, prioritatea noului acţionar fiind analizarea în detaliu a situaţiei financiare a producătorului român. Ignasi Ricou, directorul general pentru Europa Centrală şi de Sud al Cadbury, a precizat doar că se urmăreşte maximizarea capacităţii de producţie a Kandia-Excelent. Potrivit lui Ricou, noul acţionariat nu va renunţa nici la brandurile Kandia existente pe piaţă, nici la echipa managerială.

Kandia-Excelent este cel de-al doilea mare producător de dulciuri din România. Compania este lider pe piaţa bomboanelor (cu o cotă de piaţă de 32%) şi deţine poziţia a doua în sectorul ciocolatei (24%).

Cu o cotă de aproximativ 10% din piaţa mondială a dulciurilor, Cadbury Schweppes a mai achiziţionat săptămâna trecută producătorul turc de gumă de mestecat Intergum, pentru circa 333 milioane de euro.