HPC atrage atenţia asupra faptului că prăpastia dintre cei bogaţi şi cei săraci se adânceşte tot mai mult, în contextul în care salariile directorilor executivi au crescut, în ultimii 30 de ani, cu până la 5.000 de procente, în timp ce lefurile angajaţilor au stagnat. Raportul citat de Daily Mail indică faptul că salariul mediu al unui angajat obişnuit a înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere de numai 300 la sută, ajungând la 25.900 de lire pe an.
O asistentă medicală câştigă, anual, în medie de 26.750 de lire, un poliţist 38,750 lire, iar un profesor de liceu câştigă în jur de 34.476 de lire sterline, în timp ce un director executiv din companiile ale căror acţiuni sunt incluse în indicele FTSE 100 (companiile cu cea mai mare capitalizare de piaţă de la London Stock Exchange) câştigă în circa 4.2 milioane de lire sterline. Bob Diamond, de exemplu, directorul executiv al băncii britanice Barclays, se bucură de un pachet salarial anual de aproximativ 4.4 milioane de lire sterline.
Mai mult, raportul prezice că în următorii zece ani, şeful unei companii cotate la Bursă va fi remunerat cu aproape de 215 ori mai mult decât un angajat obişnuit, faţă de 145 de ori mai mult cu cât este plătit în prezent.
După o analiză derulată pe parcursul unui an, Comisia a ajuns la concluzia că "Britanicii îşi pierd răbdarea în contextul în care există un sistem care le permite celor bogaţi să se îmbogăţească şi mai mult, în timp ce toţi ceilalţi se luptă pentru a supravieţui". Raportul acuză directorii de fraudare a sistemului pentru a-şi atinge propriile interese şi de faptul că maschează intenţionat valoarea pachetelor salariale în note de subsol complicate, trecute la sfârşitul rapoartelor anuale.
"Poporul britanic crede în corectitudine şi, într-o perioadă de austeritate fără precedent, o mică parte din societate, un procent de 0,1%, continuă să se bucure de creşteri enorme ale salariului", a declarat Deborah Hargreaves, directoarea HPC, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de tendinţa de a le oferi directorilor executivi bonusuri chiar şi în perioadă de recesiune.
Într-un raport din luna mai al aceleiaşi Comisii, se arăta că salariile celor mai bine plătiţi 1.000 de britanici reprezentau 5% din veniturile ţării, cotă echivalentă cu cea din anii ’40, urmând ca până în 2030 veniturile lor să reprezinte 14% din veniturile ţării, dacă trendul va continua.