Britanicii sunt nemulţumiţi că sistemul lor de sănătate achită sume importante pentru ca femei imigrante din Polonia, Bulgaria şi România să nască în ţările lor, după ce au lucrat în Marea Britanie, porivit reglementărilor UE, relatează Daily Express în ediţia electronică.

Astfel, Sistemul de sănătate din Marea Britanie (NHS) a achitat anul trecut câte 1.600 de lire sterline (aproximativ 1.770 de euro) pentru fiecare naştere, în total aproximativ două milioane de lire sterline (2,2 milioane de euro), potrivit acestor reglementări europene, precizează publicaţia. În 2009, 1.228 de gravide, jumătate din Polonia, au revenit în ţara lor pentru a naşte, beneficiind de schema E112, număr ce reprezintă o medie de trei naşteri pe zi. De asemenea, zeci de mii de femei au imigrat din România şi Bulgaria, după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.

Contribuabilii britanici şi-au exprimat duminică nemulţumirea faţă de această situaţie. Un reprezentant al Alianţei Contribuabililor a declarat că „NHS are menirea să protejeze sănătatea oamenilor din Marea Britanie, nu să finanţeze turismul de sănătate prin Europa”.

„Este nedrept ca oamenii să fie încurajaţi să ia asemenea decizii, în condiţiile în care HNS nu îşi poate permite să achite medicamente care ţin alţi pacienţi în viaţă”, a declarat, de asemenea, Stephen O’Brien, ministrul Sănătăţii în cadrul Cabinetului din umbră. În opinia acestuia, este foarte important ca Sistemul de sănătate „să ofere servicii gratuite de sănătate pentru toată lumea în Marea Britanie, dar acest lucru nu înseamnă egalitate la servicii de sănătate în străinătate pentru cei care doar vizitează temporar” această ţară.

„Este absolut şocant că Gordon Brown pare mulţumit să lase publicul să achite facturile unor pacienţi care îşi aleg alte sisteme de sănătate din UE pe socoteala contribuabilului britanic”, a continuat acesta. „Nu putem continua aşa”, este de părere O’Brien. „Peste un milion de imigranţi au venit în Marea Britanie din Polonia şi din alte ţări ca Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Slovenia, după ce Marea Britanie le-a deschis piaţa muncii în 2004”, a adăugat acesta.

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat că şi britanicii care trăiesc în străinătate beneficiază de această schemă. Mii de imigranţi au venit, în ianuarie, în Marea Britanie, pentru a obţine numere de asigurare şi a avea acces la beneficii şi pensii.

SURSA: Mediafax