‘Nu vreau să speculez asupra ţintelor (…) care depind de circumstanţele de moment’, a explicat ministrul intervievat de BBC asupra posiblităţii ca această coaliţie internaţională să lanseze un atac direct împotriva liderului libian.
‘Totul depinde de felul în care oamenii se comportă’, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp că ţintele sunt ‘întotdeauna în acord cu rezoluţia Naţiunilor Unite’, cu ‘accent pe protecţia civililor’.

Ministrul britanic al apărării Liam Fox evocase deja duminică ‘posibilitatea’ ca Muammar Gaddafi să fie luat drept ţintă. ‘Aceasta ar putea fi o posibilitate (…), însă trebuie ţinut cont de victimele civile care ar putea rezulta’, a declarat el.

În schimb, secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a pronunţat împotriva unei acţiuni militare care să-l aibă ca ţintă direct pe colonelul Gaddafi. ‘Cred că este important să acţionăm în cadrul mandatului rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU’, a declarat el duminică.

‘Dacă vom începe să adăugăm obiective, cred acest lucru ar pune probleme. Nu ar fi înţelept să stabilim obiective pe care nu le-am putea îndeplini’, a afirmat el.

Coaliţia internaţională, în frunte cu SUA, Franţa şi Marea Britanie, a început sâmbătă o serie de atacuri în Libia pentru a pune capăt reprimării revoltelor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi.

SURSA: Agerpres