Un grup de parlamentari britanici s-a declarat indignat de faptul că la funeraliile Reginei Elisabeta II, programate pentru luni, au fost invitați și reprezentanți ai guvernului chinez.
Președintele chinez Xi Jinping a fost invitat să asiste, dar nu este de așteptat ca el să fie prezent. Totuși, vicepreședintele Wang Qishan ar urma să fie prezent la funeraliile care vor avea loc la Westminster Abbey, la Londra.
Joi, un grup format din șapte parlamentari a adresat o scrisoare ministrului de externe, James Cleverly, prin care se cere ca invitația adresată lui Xi să fie retrasă, ei criticând totodată dur China pentru tratamentul la care supune minoritatea uigură, majoritar musulmană, arată Newsweek.
Printre semnatari se numără fostul lider al Partidului Conservator, Sir Iain Duncan Smith, Tim Loughton, conservator și președinte al Comisiei pentru Afaceri Interne, precum și Lordul Alton și Baroana Kennedy, din partea Partidului Laburist.
Participarea Chinei la funerariile Reginei Elisabeta a II-a, o insultă
Într-o declarație făcută revistei Newsweek, Loughton a calificat invitația drept o “insultă”. Loughton a salutat totuși faptul că oficialilor chinezi li s-a interzis să treacă prin fața catafalcului Reginei Elisabeta a II-a, de la Westminster.
Toți cei șapte semnatari au fost sancționați de China din cauza criticilor lor la adresa tratamentului la care sunt supuși uigurii. Anul trecut, Camera Comunelor a declarat că împotriva uigurilor a fost declanșat un genocid.
China a respins acuzațiile vizând abuzurile la care i-ar fi supus pe uiguri, afirmând că lagărele în care sunt ținuți uigurii majoritar musulmani au fost înființate pentru “reeducare” și în vederea combaterii terorismului.
Parlamentarii britanici s-au mai declarat totodată “extrem de îngrijorați” de invitația adresată oficialilor chinezi, subliniind că reprezentanții altor țări, precum Rusia și Myanmar, nu au fost invitați să participe.
“Având în vedere că Parlamentul Regatului Unit a votat în sprijinul recunoașterii genocidului comis de guvernul chinez împotriva uigurilor, este extraordinar faptul ca tocmai arhitecții acestui genocid să fie tratați mai favorabil decât alte țări ai căror lideri au fost opriți să participe”, se mai subliniază în scrisoare.
Pentru Newsweek, Loughton a declarat: “Dat fiind votul unanim prin care Camera Comunelor din Regatul Unit a recunoscut încălcarea drepturilor omului de către guvernul chinez, calificând-o drept genocid, este bizar faptul că guvernul Regatului Unit a adresat invitația la funeraliile de stat și liderilor chinezi pe baza acelorași considerente pentru care a invitat majoritatea liderilor din alte țări care au recunoscut și respectă statul de drept la nivel internațional“.
Restricții drastice pentru China
Vineri, ambasada Chinei din Londra a transmis revistei Newsweek următorul mesaj: “Funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a reprezintă un moment important pentru Regatul Unit. Delegațiile străine care asistă la evenimente la invitația Regatului Unit trebuie să-și manifeste respectul față de fosta regină și față de poporul britanic. Ca gazdă, Regatul Unit trebuie să fie familiarizat cu protocolul diplomatic și cu ceremonialul legat de primirea unor invitați”.
Parlamentarii au adresat scrisoarea și președinților Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor, menționând sancțiunile și amintind că, anul trecut, ambasadorului chinez în Regatul Unit I s-a interzis să viziteze parlamentul în urma impunerii unor sancțiuni.
Funeraliile vor avea loc luni, la Westminster Abbey, iar oficialii chinezi ar urma să asiste, în cazul în care invitațiile lor nu vor fi retrase. La funeralii vor asista numeroși demnitari din străinătate, printre care și președintele Joe Biden.