Persoanele rezidente în Marea Britanie aproape şi-au dublat anul trecut achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital românească, de la 807,91 milioane lei în 2012 la 1,533 miliarde lei în 2013, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe 2013, publicat marţi.
La nivelul anului 2013, rezidenţii britanici au deţinut cea mai importantă cotă în ceea ce priveşte cumpărările de acţiuni, respectiv 40,64% din totalul cumpărărilor, care au însumat peste 3,77 miliarde lei (stocuri).
Poziţia a doua în clasamentul cumpărărilor de acţiuni a fost ocupată de investitorii din Austria, cu o cotă de 22,91%, fiind urmaţi de cei din SUA, cu o cotă de 14,24%.
Cele mai multe vânzări de acţiuni au fost efectuate de investitori provenind din aceleaşi trei ţări – investitorii britanici au avut o cotă de 42,69% din totalul vânzărilor, Austria – 22,09%, SUA – 7,20%.
Potrivit ASF, un interes deosebit a fost manifestat pentru clasa Fonduri mutuale şi alte entităţi financiare similare (peste 50% din total cumpărări şi vânzări ale nerezidenţilor). În această categorie sunt incluse cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea.
Investitorii străini au mai considerat ca fiind atractive domenii precum Alte activităţi de intermedieri monetare (12,09% pondere în total cumpărări şi 7,74% pondere în total vânzări) unde sunt incluse cele patru bănci tranzacţionate la BVB (Erste Bank, BRD-GSG, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica), Extracţia petrolului brut (8,34% pondere în total cumpărări şi 20,34% pondere în total vânzări) – unde este inclus OMV Petrom.
Aproximativ două treimi din activitatea nerezidenţilor pe pieţele reglementate de acţiuni din România a fost direcţionată către primele 15 companii de pe piaţă după criteriul capitalizării şi lichidităţii.
Potrivit raportului ASF, în anul 2013 domenii precum extracţia gazelor naturale, cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi transporturi prin conducte au avut ponderi mai importante decât în anii precedenţi, arătând interesul crescut al investitorilor către aceste domenii şi o tendinţă de diversificare sectorială a portofoliilor acestora pe piaţa românească.