Olimpiada londoneză s-a dovedit a fi o reuşită pentru Marea Britanie, atât din punct de vedere spiritual, cât şi financiar, în ciuda recesiunii economice, beneficiile fiind cifrate la circa 20 de miliarde de dolari, în ciuda scepticismului care a învăluit cel mai important eveniment sportiv din lume.
Marea Britanie a performat şi din punct de vedere sportiv, reuşind clasarea pe locul trei în clasamentul pe medalii, cel mai bun rezultat al său din 1920 încoace, în urma Statelor Unite, care au revenit pe prima poziţie, şi a Chinei, care a coborât pe locul doi după ce şi-a tăiat partea leului la Olimpiada de la Beijing, din 2008.
În plus, Olimpiada de la Londra a oferit britanicilor un plus de imagine pozitivă, cu o metropolă tolerantă, primitoare şi multiculturală.
Jocurile de la Londra (27 iulie – 12 august) au fost definite de Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la ceremonia de închidere, ca fiind ”vesele şi glorioase”, în ton cu imnul ‘God Save the Queen’, într-un moment în care Regina Elisabeta sărbătoarea 60 de ani de la urcarea pe tron.
Securitatea Olimpiadei londoneze a fost asigurată, ireproşabil, de 18.000 de soldaţi britanici, care au impresionat prin profesionalism, dar şi prin umorul lor spontan.
Ceremonia de deschidere, imaginată de Danny Boyle, regizor premiat cu Oscar, a încântat şi surprins, lumea fiind captivată de prestaţia cinematografică a Reginei Elisabeta în persoană, alături de actorul Daniel Craig, interpretul legendarului personaj James Bond. De asemenea, nici ceremonia de închidere, coregrafiată de Kim Gavin, nu a fost mai prejos. Britanicii au predat, cu acest prilej, ştafetă către organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, care au dispus de 8 minute pentru o demonstraţie de samba, capoeira, percuţie şi costume de carnaval, care a culminat cu apariţia legendarului Pele.
La JO 2012 a strălucit atletul jamaican Usain Bolt, cel mai rapid om de pe pământ, care a devenit primul atlet care îşi apără titlurile olimpice la 100 m şi 200 m. De asemenea, a reuşit tripla, prin aurul cucerit cu un nou record mondial la ştafeta 4×100 m. Cu 6 medalii de aur olimpice, jamaicanul a devenit, la 25 de ani, sprinterul cel mai titrat din istorie, în faţa americanului Carl Lewis (5 titluri în sprint).
În bazinul olimpic, înotătorul american Michael Phelps a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice, cu 22 de medalii, dintre care 18 de aur. Americanul de 27 de ani a pus capăt unei cariere prodigioase pe 4 august, la Londra, după ce a cucerit a 18-a medalie de aur, în ştafeta 4×100 m mixt. Phelps luase 8 medalii la Atena în 2004 (6 aur, 2 bronz), 8 de aur la Beijing 2008, şi a mai cucerit 6 la Londra (4 aur). El a depăşit-o, astfel, pe gimnasta sovietică Larisa Latînina, care acumulase 18 medalii la JO, între 1956 şi 1964.
Şi britanicii au avut eroii lor. Ciclistul Bradley Wiggins, după ce a devenit primul britanic care câştigă Turul Franţei, şi-a adjudecat aurul în proba de contratimp, ajungând la şapte medalii olimpice, record pentru un sportiv din ţara sa. Fost pistard, Wiggine (32 de ani) a fost de trei ori campion olimpic la urmărire, individual şi pe echipe, la Atena şi Beijing, înainte de titlul cucerit la Londra.
Atleta Jessica Ennis a dominat întrecerile la heptatlon, atletul de origine somaleză Mi Farah a impresionat şi el prin ”dubla” la 5.000 m şi 10.000 m. Ben Ainslie a cucerit, la yachting, a patra sa medalie olimpică de aur, fiind încoronat pentru a treia oară la clasa Finn, după un prim titlu în Laser, la JO 2000. Ciclistul Chris Hoy a cucerit două noi medalii de aur, la viteză pe echipe şi la keirin, ajungând la 6 titluri olimpice în total, după victoriile sale în cursa de 1 km cu start de pe loc la JO 2004, apoi tripla de la JO 2008 (viteză, viteză pe echipe şi keirin).
Tenismanul Andy Murray a reuşit să devină campion olimpic la Wimbledon, după ce a pierdut primele sale 4 finale de Mare Şlem. La 25 de ani, el a devenit primul tenisman britanic campion olimpic din 1908.
Atletul kenyan David Rudisha a stabilit un nou record mondial la 800 m – 1 min 40 sec 91/100.
Programul antidoping conceput în vederea Jocurilor Olimpice de la Londra a fost un succes, a afirmat pe 12 august preşedintele CIO, Jacques Rogge, cu o zi înainte ca belarusei Nadejda Ostapciuk, campioană la aruncarea greutăţii, să-i fie retrasă medalia de aur după ce a fost depistată pozitiv la un steroid. La începutul lunii noiembrie, luptătorul uzbek Soslan Tighiev (cat. 74 kg, stilul liber) a fost deposedat de medalia de bronz cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra, tot pentru dopaj. Atleta rusă Daria Pişcealnikova, vicecampioană olimpică la Londra la aruncarea discului, a fost suspendată şi ea provizoriu de către Federaţia internaţională (IAAF), după un control pozitiv care o poate costa medalia de argint.
Ulterior Olimpiadei, au fost dezvăluite şi alte cazuri de dopaj, dar fără implicaţii majore, sportivii în cauză fiind retraşi din competiţii imediat după depistarea pozitivă.
În perioada Jocurilor Olimpice de la Londra (27 iulie – 12 august) numărul turiştilor din Marea Britanie a fost mai mic decât se aşteptau operatorii din domeniu, majoritatea companiilor turistice raportând scăderi în comparaţie cu anul precedent, potrivit unui sondaj realizat în rândul a peste 250 de tur-operatori, hotelieri şi administratori ai diverselor locaţii considerate atracţii turistice şi publicat la două zile după încheierea competiţiilor. Hotelurile din Londra au avut o rată de ocupare de circa 80%, ceea ce nu depăşeşte cotele obişnuite pentru luna august.
Sursa: Agerpres
Britanicii știu să facă profit: 9 mld. cheltuite, 20 mld. încasate
26 decembrie 2012, 09:18
Ultima modificare în 26 decembrie 2012, 11:18
Marea Britanie a cheltuit aproape 9 miliarde de lire sterline (14,42 miliarde dolari) pentru Jocurile Olimpice de la Londra, care s-au bucurat de o strălucire şi un succes pe măsură.
Etichete: londra,
Marea Britanie,
olimpiada,
profit
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook