Grupul britanic BAE Systems a devenit cel mai important fabricant de armament din lume, un loc ocupat pentru prima dată de un grup non-american, potrivit unui raport publicat luni, citat de AFP.
În 2008, firma britanică s-a clasat pentru prima dată pe locul întâi, ocupat anterior de compania americană Boeing, potrivit unui clasament mondial (în care nu este inclusă şi China) care cuprinde cele mai importante 100 de companii ce fabrică armament şi realizat de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), un institut de reflecţie de referinţă în materie de armament.
„Principalul motiv pentru care BAE a devenit primul fabricat de arme din lume în 2008 este creşterea vânzărilor sale în Statele Unite, care a compensat scăderi pe alte pieţe, în special în Marea Britanie”, subliniază SIPRI, cu sediul la Stockholm.
Clasamentul SIPRI oferă posibilitatea de a evidenţia principalele grupuri cu activitate exclusiv în vânzarea de armament, multe dintre ele din domeniul apărării având şi activităţi civile incluse în cifrele lor de afaceri.
Liderul clasamentului din anul anterior, Boeing, care a efectuat vânzări de arme în valoare de 29,2 miliarde de dolari, a ajuns pe poziţia a treia, pe primul loc aflându-se BAE Systems (32,4 miliarde de dolari), iar pe locul secund compania americană Lockheed Martin (29,9 miliarde de dolari).
Ruşii, abia pe locul 18
În clasament urmează trei grupuri americane, Northrup Grumman, General Dynamics şi Raytheon, care se situează îanintea grupului european EADS, aflat pe poziţia a şaptea. Grupul italian Finmeccanica ocupă locul opt, cel francez, Thales, ocupă locul zece, în timp ce grupul rusesc cel mai bine plasat în clasament este Almaz-Antei, pe poziţia 18.
În 2008, cele mai importante 100 de grupuri din domeniul apărării din lume au realizat o cifră de afaceri în domeniul armamanetului în valoare de 385 de miliarde de dolari, în scădere cu 11 la sută în decurs de un an, o sumă de trei ori mai mare decât totalul ajutoarelor destinate dezvoltării din partea Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), potrivit SIPRI.
SIPRI defineşte vânzarea de arme „ca vânzare de bunuri şi servicii militare specific destinate utilizării militare către clienţi militari, atât pe plan naţional, cât şi la export”.
SURSA: Mediafax