Britanicii vor înapoi în Uniunea Europeană
Conform unui sondaj național recent, majoritatea britanicilor ar opta pentru reintegrarea în Uniunea Europeană dacă ar avea loc un referendum.
După mai bine de opt ani de la votul pentru Brexit, un sondaj YouGov relevă că majoritatea britanicilor regretă decizia de a părăsi Uniunea Europeană.
Dacă s-ar desfășura acum un referendum privind reintegrarea Marii Britanii în UE, 59% dintre respondenți ar vota în favoarea revenirii. În același timp, 41% ar rămâne împotriva aderării, conform Politico.
Rezultatele sondajului indică faptul că majoritatea britanicilor consideră că ar fi benefic să se consolideze relațiile între Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Totuși, există o incertitudine în legătură cu faptul că noul guvern laburist își propune să reînceapă procesul de reintegrare în blocul european.
Premierul Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, a declarat clar că Partidul Laburist nu va urmări reintegrarea în Uniunea Europeană. De asemenea, partidul nu va urmări nici piața unică sau uniunea vamală.
În ciuda faptului că noul guvern de la Londra nu are intenția de a contesta Brexitul sau de a reinstaura libera circulație a persoanelor, ministrul Comerțului, Jonathan Reynolds, a afirmat recent că Regatul Unit ar trebui să „exploreze” opțiuni pentru „reducerea unor obstacole” în calea comerțului cu Uniunea Europeană.
Alegătorii susțin o relație mai strânsă cu UE
YouGov a descoperit că majoritatea alegătorilor (51%) nu cred că o victorie clară a Partidului Laburist oferă lui Starmer mandatul necesar pentru a solicita reintegrarea în UE, în timp ce doar o cincime (21%) consideră că acest lucru ar fi posibil.
În plus, sondajul indică faptul că alegătorii sprijină o relație mai apropiată cu UE, fără a fi necesar să se revină la blocul comunitar, la piața unică sau la uniunea vamală.
Programul laburist preconiza o recalibrare a relațiilor comerciale și de investiții ale Regatului Unit cu UE, precum și negocieri pentru un acord de securitate.
Prima vizită externă a lui David Lammy ca ministru de Externe a fost în Germania, Polonia și Suedia, având ca scop semnalarea unei restabiliri a relațiilor după o perioadă de tensiuni sub conducerea conservatorilor.