Producatorul britanic de tigari British American Tobacco (BAT), care aniverseaza zece ani pe piata din Romania, estimeaza o crestere de 38% a vanzarilor companiei. In Romania, BAT a investit pana in prezent peste 140 de milioane de lei, urmand a investi anul acesta alte circa 80 milioane de euro in productie. In prezent fabrica de la Ploiesti produce aproximativ 17 miliarde de tigari pe an, atat pentru vanzarea locala, cat si pentru export. BAT exporta tigari produse in Romania pe pietele din Rusia, Polonia, Bulgaria, Orientul Mijlociu, precum si in alte tari ale Europei Centrale si de Est.
“Daca ar fi sa compar piata locala a tutunului cu tarile catre care exportam, as spune ca Romania prezinta similitudini cu Rusia, in sensul ca romanii prefera consumul brandurilor de lux”, spune Paul Ogborn, managing director BAT.
Una din problemele cu care producatorii de tutun din Romania se confrunta este contrabanda cu tigari, care pana anul acesta reprezenta 13% din totalul pietei.
“Dupa estimarile noastre, odata cu deschiderea duty-free-urilor pe granitele non-UE, contrabanda cu tigari va reveni la un procent de 16% chiar 17% din totalul consumului total de tigari din Romania” declara pentru Capital Paul Ogborn, managing director BAT.
Impreuna cu Japan Tobacco International Romania, BAT a trimis in acest sens Ministerului Justitiei o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala si Codului de Procedura Vamala, vizand majorarea pedepselor pentru contrabanda.
“Raspunsul Ministerului Justitiei a fost unul negativ, mai mult ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu intentioneza diminuarea pedepselor pentru contrabanda” spune Adrian Popa, corporate and regulatory affaires director al BAT.
“Unul dintre motivele prezentate de Ministerul Justitiei a fost ca practica ultimului deceniu a demonstrat ca marirea exagerata a pedepselor nu este solutia in cazul acestui tip de infractiuni” a explicat Popa avizul negativ.
O alta problema a BAT este taxa pe sanatate care dupa spusele reprezentantilor companiei a fost introdusa ilogic.
“In Uniunea Europeana tigarile sunt taxate cu acciza si TVA”, spune Adrian Popa.
Taxa pe sanatate a fost initial de 64 de euro la 1000 de tigari, anul trecut in iulie fiind ridicata la 74 de euro pe mia de tigari.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, producatorii de tigari vor trebui sa introduca pictogramele pe pachetele de tigari, al caror cost se ridica pentru BAT la un milion de euro.
BAT detine o cota de piata de 17% din piata mondiala a tigarilor. In Romania, cota de piata in volum a BAT este de 37,2%, in timp ce valoric este 39,3%. Anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 561 de milioane de euro si un profit de 30 milioane de euro. BAT Romania are 724 de angajati.
Sursa: Capital 12 Iunie 2007