Noul program de guvernare prevede la capitolul Energie eliminarea monopolurilor, astfel că reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri (BRM) sunt optimişti că nu vor pierde dreptul de a tranzacţiona gaze, a declarat, luni, directorul general al BRM, Gabriel Purice, într-o conferinţă de presă.
Acesta s-a referit la amendamentul introdus de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată de tranzacţionare a gazelor va rămâne OPCOM, ceea ce va lăsa BRM fără dreptul de a tranzacţiona gaze. Decizia va fi luată în sesiunea din toamnă. În prezent, atât BRM, cât şi OPCOM deţin licenţă de tranzacţionare a gazelor.
„Noi suntem optimişti în momentul de faţă, sinceri să fim. Am informat şi preşedinţii celor două Camere, am informat şi membrii Comisiilor. Vom continua această campanie. În programul partidului de guvernământ a apărut această eliminare a monopolurilor. Bănuim că se referă şi la lucrul acesta. Nu credem că se referă la altceva. Noi suntem optimişti. Totuşi, este o situaţie care nu poate să genereze ceva bun şi este o naţionalizare, este un abuz al statului de drept şi aşa mai departe. Sunt lucruri grave care s-ar încălca cu această decizie. Noi suntem optimişti. Din ceea ce cunosc eu este o iniţiativă a unui grup de parlamentari. Atât. Nu este poziţia Guvernului”, a spus Gabriel Purice.
Acesta a precizat că iniţiativa din Parlament a primit puncte de vedere contrare de la instituţii precum Ministerul Energiei, ANRE sau Consiliul Concurenţei.
„Poate explică cineva ce justificări există în spatele acestei acţiuni. Din nota de justificare care este prezentată în cadrul Comisiei de industrii şi servicii este vorba clar de o mistificare a adevărului. Deci se invocă două motive care nu sunt absolut reale şi se creează tot timpul o confuzie între PVT-uri (punct virtual de tranzacţionare n.r) şi operatori de piaţă, se dă că exemplu Austria ca ţară care a legiferat o singură bursă, ceea ce este un neadevăr total. Am luat legea şi am demonstrat că dimpotrivă se spune că sunt mai multe burse şi în acea ţară. În afară de aceasta, se menţionează că în ţările dezvoltate din Europa există un singur operator de piaţă, este iarăşi un neadevăr. Există de la 3 la 10 operatori de piaţă în ţările dezvoltate. Justificarea este forţată şi inventată. Care este scopul, care sunt motivele şi ce este în spate acesta poate întrebaţi grupul din Comisia de industrii şi servicii din Parlament. Noi nu am putut să înţelegem”, a afirmat Gabriel Purice.
BRM a precizat, în luna mai, în cadrul unui comunicat de presă, că limitarea tranzacţionării gazelor naturale pe OPCOM este echivalentă cu naţionalizarea.
„Bursa Română de Mărfuri (BRM) îşi exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor care în şedinţa sa din data de 16.05.2017, la propunerea domnului deputat Iulian Iancu (preşedintele în exerciţiu al Comisiei), a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, amendament prin care, practic, naţionalizează serviciile oferite de organizaţia noastră, într-un profund dispreţ faţă de legislaţia europeană şi naţională pe baza căreia compania noastră a fost licenţiată”, se arăta în comunicat.
Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a transmis, într-un comunicat de presă, că scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.
„Comisia pentru industrii şi servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloş) menită să modifice şi să completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european – https://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel creşte lichiditatea pieţei concurenţiale angro prin centralizarea activităţilor de tranzacţionare; tranzacţionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reţeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piaţa cu amănuntul fără a limita numărul acestora”, precizează reprezentanţii Comisiei de industrii.
OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.
AGERPRES