Nu ne-am propus sa va oferim un clasament al brokerilor de asigurari, desi un demers de acest tip ar fi, fara idoiala, interesant. Un astfel de top este isa aproape imposibil de alcatuit i acest moment. Desi la OSAAR (Oficiul de Supraveghere a Asigurarilor) sunt iregistrate circa 800 de firme de intermediere i asigurari, numarul celor care desfasoara numai activitati de brokeraj este mult mai mic. Din aceasta ultima categorie, o parte si mai mica are icasari semnificative, astfel ca brokerii care conteaza itr-adevar pe piata se pot numara pe degete.
Declaratiile specialistilor din piata asigurarilor vin i sprijinul acestei afirmatii. „in opinia mea, spune presedintele UNSAR (Uniunea Societatilor de Asigurare), nu putem vorbi decit de existenta a maximum opt-zece brokeri importanti pe piata i acest moment”. Numarul mic al acestora este de altfel unul dintre motivele pentru care i raportul anual al OSAAR nu figureaza date financiare ale activitatii brokerilor, desi organismul de supraveghere este reperul principal i ce priveste statisticile pe piata asigurarilor. Lucrurile se vor schimba atunci cind aplicarea noii legi a asigurarilor va fi posibila. in cuprinsul acesteia, brokerii sunt definiti ca o categorie separata a intermediarilor i asigurari, diferenta esentiala fata de agentii de asigurari fiind aceea ca ei reprezinta interesele clientilor si nu sunt angajatii companiilor de asigurari.
Numarul mic al brokerilor reflecta, de altfel, realitatea existenta pe piata asigurarilor din Rominia. La o piata cu putini actori de calibru si multi de convenienta, intermediarii nu pot fi decit de acelasi tip. Prin comparatie, i Marea Britanie, de pilda, sunt iregistrati 3.900 de brokeri (care detin o cota de piata de 40% din asigurarile de viata si 52% din cele non-viata) si 12.150 de intermediari. Mai aproape de noi, i Polonia si Ungaria, functioneaza pe piata 240, respectiv 70 de brokeri. Nu i ultimul rind, trebuie evidentiate garantiile financiare cerute brokerilor i aceste tari. Limita minima la polita de raspundere profesionala este i Ungaria de circa 150.000 USD, i timp ce un broker Lloyds trebuie sa aiba un capital social de cel putin 250.000 lire sterline.
Liderii mondiali sunt prezenti si i Rominia
Cu toate aceste neajunsuri, un fapt trebuie, fara idoiala, remarcat. Doi dintre cei opt-zece brokeri importanti existenti pe piata – Marsh SRL, si KaRo Servicii de Asigurari, sunt reprezentantii, respectiv partenerii liderilor mondiali i domeniu, grupurile Marsh&McLennan si AON. Un al treilea, Gras Savoye, este cotat (dupa parteneriatul din 1987 cu Willis) ca al treilea broker mondial. Lista multinationalelor este completata cu EOS RISQ Rominia, o companie cu actionari francezi, englezi, austrieci si belgieni i proportii egale, London Brokers (desprins din fostul Sedgwich cumparat itre timp de Marsh) si ROMTECA.
Explicatia prezentei atitor nume sonore pe piata romineasca nu e greu de ghicit. Desi volumul icasarilor din prime este ica mic, exista totusi un potential de dezvoltare demn de luat i seama.
Cit a reprezentat i 2000 volumul de prime gestionate de brokerii romini? Circa 20-25 de milioane de dolari, spun reprezentantii acestora. O cifra, evident, estimativa, din motivele expuse mai sus. Cel mai mare volum de prime gestionate apartine Marsh SRL (5,5 mil. USD) si, la mica distanta KaRo Servicii de asigurari (5,2 mil. USD). „Fata de 1999, am avut i 2000 o crestere de circa 20%”, spune Valentin L?uca, director general Marsh SRL.
Am luat i considerare acest indicator pentru a vedea, practic, care este dimensiunea activitatii de brokeraj i Rominia, si nu pentru a grupa brokerii dupa icasarile obtinute din comisioane. Chiar estimative, rezultatele sunt edificatoare. Pe total piata, i 2000 volumul de prime icasate de companiile de asigurari este de circa 300 milioane de dolari. Daca brokerii din Rominia ar intermedia si polite de viata, am putea spune ca volumul de prime gestionate de acestia este de aproximat la circa 8 % din totalul primelor icasate. Cum acest lucru nu se itimpla, raportarea trebuie facuta doar la icasarile asiguratorilor din asigurari non-viata (circa 250 mil. USD i 2000). Procentajul afacerilor derulate de companiile de asigurari prin brokeri i 2000 este deci de aproximativ 10%. De ce nu intermediaza brokerii romini si asigurari de viata? Opiniile sunt impartite. „in primul rind, pentru ca primele de asigurare de acest tip nu sunt deductibile”, opineaza Valeriu Rosu, directorul KaRo Servicii de Asigurari. Reprezentantul Gras Savoye, senior brokerul Gabriel Popescu, este de alta parere: „in Franta, de pilda, noi suntem lideri la gestionarea politelor de asigurari de viata. in Rominia isa nu ne ocupam de acest lucru, pentru ca e necesara o infrastructura serioasa, politele de viata itinzindu-se pe termen idelungat.”
Brokerii activi pot fi numarati pe degete
8 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 martie 2001, 14:00
Nu ne-am propus sa va oferim un clasament al brokerilor de asigurari, desi un demers de acest tip ar fi, fara idoiala, interesant. Un astfel de top este isa aproape imposibil de alcatuit i acest moment. Desi la OSAAR (Oficiul de Supraveghere a Asigurarilor) sunt iregistrate circa 800 de firme de intermediere i asigurari, numarul celor care desfasoara numai activitati de brokeraj este mult mai mic. Din aceasta ultima categorie, o parte si mai mica are icasari semnificative, astfel ca brokerii car
Etichete: arhiva,
asigura,
circa
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook