Brokerii au intrat in curatenia de primavara

Recentul scandal iscat de afacerea actiunilor furate a trezit Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) din amorteala. Au fost rapid emise doua hotarari privind suspendarea, pentru o perioada de 90 zile, a 35 de societati de valori mobiliare. Motivul este nerespectarea repetata a obligatiilor privind raportarile financiare. Sub aceasta justificare au fost suspendati de-a valma intermediari care nu-si mai justificau existenta, nemaiavand activitate, brokeri care au participat la ilegalitatil

Recentul scandal iscat de afacerea actiunilor furate a trezit Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) din amorteala. Au fost rapid emise doua hotarari privind suspendarea, pentru o perioada de 90 zile, a 35 de societati de valori mobiliare. Motivul este nerespectarea repetata a obligatiilor privind raportarile financiare. Sub aceasta justificare au fost suspendati de-a valma intermediari care nu-si mai justificau existenta, nemaiavand activitate, brokeri care au participat la ilegalitatile privind vanzarea unor titluri pentru care nu existau ordine si companii de intermediere care nu mai existau de mult.
Astfel, o mare parte dintre cele 35 de SVM se inscriu in categoria celor care nu au avut nici o tranzactie in luna ianuarie. Conform clasamentului intocmit de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare, in functie de decontarile pe prima luna a acestui an, doar 155 de intermediari au decontat tranzactii. La aceasta ora, mai mult de 200 de brokeri au autorizarea CNVM pentru a opera pe piata de capital. Situatiile intocmite lunar de SNCDD arata clar ca o parte din societati nu mai functioneaza. Era de asteptat ca acestora sa li se ridice, mai devreme sau mai tarziu, autorizatiile de functionare. Ceea nu este decat ofi cializarea unei situatii de fapt. Este greu de crezut ca, dupa cele 90 de zile, respectivii intermediari isi vor relua brusc activitatea. Situatia este similara cu cea a societatilor comerciale care nu mai au de mult activitate, nu mai depun bilanturi, dar continua sa existe in evidentele Registrului comertului. Cheltuielile mari, procedura destul de dificila, implicate de desfiintarea firmei determina companiile ca, in cazul incetarii activitatii, sa renunte la procedura legala. Cei care nu au reusit sa-si majoreze capitalul social pana la limita minima legala fac parte tot din aceasta categorie.
O a doua categorie de intermediari care a fost vizata de decizia de suspendare a autorizatiei ii include pe cei care au fost implicati in tranzactii cu actiuni „furate”. Adica titluri pentru care nu aveau nici un fel de ordin de tranzactionare. Sute de mii de actiuni au fost astfel vandute fara ca detinatorii de drept sa aiba cunostinta. Dar a include aceste SVM in categoria celor care „au omis sa-si indeplineasca obligatia de raportare financiara” este ciudat. Pentru ca toate lucrurile sa fie cat se poate de clare, CNVM a emis o alta hotarare potrivit careia registrelor independente li se interzice sa mai furnizeze codul numeric personal al actionarilor societatilor listate. Fara aceasta informatie, listele nu mai folosesc la nimic, din punctul de vedere al celor tentati sa fraudeze sistemul. In plus, CNVM s-a decis sa numeasca un reprezentant permanent pe langa institutiile pietei extrabursiere.
O data cu adoptarea ordonantei care a dat autonomie financiara Comisiei, aceasta nu mai are nici un motiv sa nu-si ia in serios rolul de reglementare si supraveghere a pietei de capital, rol ce i-a fost atribuit prin lege.
In sfarsit, o ultima categorie de societati de valori mobiliare incluse de CNVM in lista celor suspendate are ca obiect birouri ale unor companii straine care si-au inchis demult „ambasadele” la Bucuresti. Dintr-un motiv sau altul, operatiunile au fost intrerupte cu destul de mult timp in urma. Este cazul Regent Securities, care si-a inchis biroul din Romania in vara anului trecut.