Piata leu/dolar cu scadenta lunara de la Sibiu este caracterizata, de la inceputul lui mai, de o mare stabilitate a cotatiilor, acestea indicand posibilitatea atingerii unei deprecieri lunare de maximum 2,1%. Cel mai ridicat pret al dolarului, de 28.883 lei, a fost inregistrat in data de 3 mai, de atunci cotatiile intrand pe un trend descendent. Dupa ce in data de 9 mai pretul futures al dolarului a fost de 28.835 lei, dupa doua zile acesta a coborat la 28.830 lei, zi in care au fost realizate t
Piata leu/dolar cu scadenta lunara de la Sibiu este caracterizata, de la inceputul lui mai, de o mare stabilitate a cotatiilor, acestea indicand posibilitatea atingerii unei deprecieri lunare de maximum 2,1%. Cel mai ridicat pret al dolarului, de 28.883 lei, a fost inregistrat in data de 3 mai, de atunci cotatiile intrand pe un trend descendent.
Dupa ce in data de 9 mai pretul futures al dolarului a fost de 28.835 lei, dupa doua zile acesta a coborat la 28.830 lei, zi in care au fost realizate tranzactii si la un pret de 28.800 lei, evolutia descrescatoare a cotatiilor a atins minimul in data de 16 mai, cand pretul a fost stabilit la 28.805 lei/dolar.
Darius Cipariu, de la agentia de brokeraj Cibinium, apreciaza ca „in piata leu/dolar sibiana, mijlocul lunii a adus corectia obisnuita a pretului, dupa ce a devenit evident faptul ca deprecierea monedei nationale este monitorizata permanent de catre BNR. Si pentru mai este de asteptat ca pasul de crestere a dolarului sa fie apropiat de cel impus inca de la inceputul anului (500-600 lei/luna). Cotatiile pentru scadenta lunara graviteaza in jurul nivelului de 28.800 lei/dolar, pret care pentru speculatori ar putea genera un randament net de 10-15%, in functie de pozitiile pe care le joaca, in conditiile in care nu vor avea loc surprize pe piata valutara interna”.
In pietele leu/dolar cu scadentele mai indepartate nu au fost realizate inca contracte, vanzatorii considerand ca ceea ce ofera cumparatorii nu merita sa fie luat in seama. Dupa ce la inceputul lunii, cumparatorii au oferit pentru scadenta pe iunie preturi cuprinse intre 29.300 si 29.400 lei/dolar, vanzatorii solicitand 29.600 – 29.700 lei/dolar, in perioada 9 – 16 mai, cotatiile au inceput sa se apropie. Cel mai mic ecart a fost inregistrat la sfarsitul perioadei, cand cumparatorii au oferit pentru un dolar 29.370 lei, in timp ce vanzatorii au solicitat 29.430 lei.
Au aparut si primele cotatii de cumparare pe iulie la un pret de 29.900 lei/dolar, ceea ce indica opinia ca in iulie nivelul deprecierii va fi mai mic de 2%. „A venit vremea hedgerilor, declara un broker sibian. Pentru speculatori a ramas doar piata euro/dolar, unde fluctuatiile permit castiguri imediate, fara a bloca sume mari in marja”, a incheiat acesta.
Hedgingul este inca putin inteles
Celor care realizeaza operatiuni de comert exterior, fie export, fie import, le lipseste inca interesul pentru piata futures, in ciuda faptului ca evolutia paritatii euro/dolar le-a dat de la inceputul anului lovituri „sub centura”. In loc sa ceara „cosuri valutare”, pentru acestia ar fi mult mai ieftin sa apeleze la o agentie de brokeraj care sa le creeze o strategie de reducere a riscului valutar.
De asemenea, angajarea de contracte forward in sistemul bancar are costuri mult mai ridicate decat daca s-ar apela la contracte futures sau optiuni. Evolutia monedei unice europene l-a facut pe un broker sibian sa declare ca „pentru operatiunile de hedging mai atragatoare ramane piata leu/euro, unde chiar si fluctuatiile zilnice obisnuite petrecute pe pietele internationale genereaza variatii de sute de lei ale cursului monedei unice”.
In data de 16 mai, cotatiile raportului leu/euro erau de 26.000 lei pentru scadenta lunara, 27.090 lei pentru iunie si 28.200 lei pentru iulie.
Scaderea dobanzilor de refinantare nu a ajutat euro
Moneda unica europeana a avut o evolutie oscilanta in piata la termen de la Sibiu. In prima parte a perioadei 9 – 16 mai, cotatiile au avut o evolutie descrescatoare, in ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de refinantare de la 4,75% la 4,5%. Astfel, daca in data de 9 mai pretul de cotare a fost de 88,45 centi, peste doua zile acesta a coborat la 87,99 centi.
Cel mai mic pret din aceasta luna s-a inregistrat in data de 14 mai, acesta fiind de 87,8 centi. Inca de a doua zi, euro a inceput sa urce, pentru ca la sfarsitul perioadei sa atinga o paritate futures de 88,6 centi. Reducerea ratei dobanzii de catre Federal Reserve nu a reusit sa imprime dolarului o tendinta crescatoare, acesta depreciindu-se cu aproape un procent in raport cu moneda unica europeana. Aprecierea euro a avut loc pe fondul cresterii cotatiilor de pe pietele financiare internationale.
Darius Cipariu explica evolutia paritatii euro/dolar punand accentul pe faptul ca in perioada analizata au avut loc doua evenimente importante, „deciziile Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Rezervei Federale Americane (Fed) de a reduce ratele dobanzilor de referinta (BCE de la 4,75% la 4,5%, iar Fed de la 4,5% la 4%). Impactul a fost in ambele cazuri resimtit imediat in piata spot.
Neincrederea in euro si inconsecventa politicii monetare a BCE au determinat caderea rapida a monedei unice catre paritatea de 87 de centi. Reducerea de catre Fed, la randul sau, a dobanzii americane, a avut ca prim efect deprecierea dolarului, paritatea cu euro atingand nivelul de 88,5 centi la o zi dupa anuntarea deciziei. Pentru perioada urmatoare euro ramane, in continuare, foarte sensibil la orice semnal negativ din tarile zonei euro, in timp ce in Statele Unite eforturile autoritatilor de a reinscrie economia pe un trend ascendent nu produc inca efectele asteptate. Aceasta conjunctura a facilitat la Sibiu operatiunile speculative, pretul futures urmand indeaproape trendul cursului spot international. De un interes deosebit s-au bucurat optiunile PUT, vanzatorii cautand sa incaseze prime mari, atunci cand intentia Fed de a reduce ratele a devenit o certitudine. Speculatorii mai prudenti au preferat sa cumpere optiuni CALL cu prime de 90.000 – 100.000 lei, chiar daca in momentul tranzactiei acestea se situau in afara banilor. Strategia lor s-a dovedit a fi profitabila, intr-un timp foarte scurt aceste optiuni amortizandu-si primele si chiar generand profit”.