“Până acum cine avea ceva experienţă sau mai lucra printr-o societate de asigurari îşi înfiinţa o firmă de brokeraj. De la 1 ianuarie situaţia se va reglementa prin cursuri şi examene. Potrivit legii, nimeni nu se va mai putea angaja ca broker de asigurare, asistent în brokeraj sau agent daca nu are aceste cursuri”, a declarat, pentru capital.ro, Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).
Directorul executiv al UNSICAR, Constantin Năstase , a precizat că este vorba atât de o pregătire profesională pentru cei din afara sistemului de asigurări, cât şi o pregătire continuă pentru cei care deja activează în domeniu.
“Cel care vine din afară trebuie să facă nişte cursuri de calificare fără de care, de la 1 ianuarie, nu se poate angaja în sistem, iar la intervale de doi sau trei ani trebuie făcute cursurile de pregătire continuă. Companiile de asigurari pot face cursurile “in house” dacă au deparatamente de training, pentru celelate categorii (brokeri de asigurare, agenţi etc) cursurile vor fi făcute la unele dintre firmele care sunt în curs de autorizare. Şi noi pregătim documentaţia ca să putem primi autorizaţia pentru predarea cursurilor. Procesul va dura aproximativ trei săptămâni după care va trebui să înfiinţăm un grup de lectori care să ţină aceste cursuri şi să organizam sălile”, a spus Constantin Năstase.
Scopul UNSICAR este acela de a promova profesia de broker de asigurări. Obiectivul său îl constituie colaborarea cu societatile de asigurări şi cu autoritatea de supraveghere a activităţii de asigurari în pregatirea bazelor legislative şi tehnice, susţinerea membrilor în educarea şi instruirea personalului propriu, precum şi dezvoltarea relaţiilor la nivel naţional şi internaţional cu alte asociaţii şi organisme de profil.