Principalele titluri din piaţa de capital încă se tranzacţionează cu o reducere importantă faţă de maximele din 2007 şi de valoarea activelor, însă prudenţa rămâne determinantă.
Evoluţia din prima jumătate de an a bursei a permis intermediarilor majorarea veniturilor şi a profiturilor faţă de anul trecut. Chiar dacă bursa a crescut semnificativ în 2009, neîncrederea investitorilor s-a manifestat prin valori de tranzacţionare foarte reduse. Dacă în anul de graţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), 2007, valoarea zilnică medie de tranzacţionare a fost de 55,2 milioane lei, în 2008, a coborât la jumătate, până la 27,8 milioane lei, iar anul trecut a continuat scăderea până la 20,37 milioane lei. Efectele asupra brokerilor au fost dezastruoase, adică zeci de agenţii şi sucursale închise şi sute de agenţi disponibilizaţi.
Se poate observa că încrederea investitorilor este determinantă prin evoluţia din primul semestru al acestui an. Chiar dacă piaţa în general se află la aproximativ acelaşi nivel ca la sfârşitul anului trecut, lichiditatea s-a reîntors la media lui 2008, respectiv 27,8 milioane lei (datele reprezintă tranzacţiile cu acţiuni). De asemenea, valoarea totală tranzacţionată în primele şase luni este apropiată de cea a întregului an 2009, adică 4,22 miliarde lei, faţă de 5,1 miliarde lei, iar numărul total de titluri transferate este de 11,3 miliarde faţă de 14,34 miliarde anul trecut (la un număr de tranzacţii aflat la jumătate, 0,68 milioane faţă de 1,3 milioane în 2009).
Profiturile au crescut
„Media tranzacţiilor zilnice înregistrate pe piaţa reglementată a BVB în iulie a fost de 17,6 milioane lei, faţă de o medie zilnică de 71,6 milioane lei în iulie 2007“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, punctând astfel aniversarea celor trei ani de la maximele istorice ale bursei. Dacă pe 24 iulie 2007, când indicele BET al celor mai importante zece companii listate atingea valoarea istorică de 10.813 puncte, fix trei ani mai târziu, pe 24 iulie, indicele înregistrează o valoare de 4.973 de puncte, cu 54% mai puţin decât în 2007.
Recuperarea uşoară din acest an a permis însă trecerea pe profit a brokerilor. Intercapital a intermediat, în primul semestru, tranzacţii cu acţiuni şi unităţi de fond în valoare de 363,3 milioane lei, mai mult de dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a înregistrat doar 150,9 milioane lei. Iar profitul net al companiei s-a ridicat la 0,22 milioane lei, faţă de o pierdere de 0,36 milioane lei anul trecut. Tradeville, liderul în tranzacţionarea online, a intermediat, pe piaţa spot a BVB, tranzacţii în valoare de 240,9 milioane lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la Bursa din Sibiu (SIBEX), a intermediat 314.112 contracte (cu o valoare, incluzând efectul de levier, de 671,9 milioane lei), rezultând o cotă de piaţă de 31,6%. Profitul net al Tradeville a fost de 158.800 lei, în creştere de la 103.900 lei anul trecut. Pe lângă extinderea în online, intermediarul şi-a deschis şi o nouă agenţie la Cluj-Napoca.
Potenţial de creştere vs. prudenţă
„Nu ştim când se va relua trendul general de creştere şi nu putem estima dacă acest lucru se va întâmpla peste o săptămână, o lună sau doi ani“, spune Răzvan Paşol referindu-se la perspectivele pieţei de capital de la noi. „Însă ştim că investiţiile bune se fac la preţuri scăzute, iar preţurile de astăzi sunt reduse“, adaugă acesta.
Şeful Intercapital explică astfel şi motivul lansării fondului închis de investiţii iFond Financial. Acesta va investi jumătate din bani în acţiunile Fondului Proprietatea, care au un potenţial de creştere de 60%, raportat la valoarea din piaţă faţă de valoarea activelor nete (VAN). De asemenea, SIF-urile se tranzacţionează cu un discount de 77% faţă de valorile maxime ale indicelui BET-FI din 2007, iar acţiunile BVB sunt transferate la un raport P/BV (price to book value) de 2,38 faţă de o medie internaţională de 4,17.
Cu toate acestea, nimeni nu spune că preţurile titlurilor listate se vor opri din scădere. „Vorbim doar de un potenţial de creştere care ar trebui valorificat la un moment dat“, arată Paşol. După criza bursei de la sfârşitul anilor ‘90 au fost necesari doi ani pentru ca preţurile să atingă maximele precendente (cele din iulie 1997), situaţie similară cu cea din prezent, şi de încă un an şi nouă luni pentru ca respectivele maxime să fie depăşite decisiv. Dacă ne uităm la totalul de peste patru ani necesar pentru depăşirea crizei, am putea spune că va mai dura până când piaţa se va întoarce la valorile din 2007. Cel puţin deocamdată se impune o abordare prudentă a investiţiilor.
Nu ştim când se va relua trendul general de creştere şi nu putem estima dacă acest lucru se va întâmpla peste o săptămână, o lună sau peste doi ani.
Răzvan Paşol, Preşedinte al Intercapital Invest
60% este procentul de discount cu care se tranzacţionează titlurile Fondului Proprietatea în prezent, raportat la valoarea activelor nete