Cei mai mulţi brokeri vor listarea imediată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi fuziunea cu Sibex, şi cred că preluarea BVB ar fi cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea acesteia, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 40 de firme de brokeraj. Din sondaj, realizat de omul de afaceri Siminel Andrei, reiese că 52% dintre brokeri consideră că BVB ar trebui să fuzioneze cu Bursa de la Sibiu (Sibex), în timp ce 32% dintre aceştia cred că între cei doi operatori ar trebui să f
Cei mai mulţi brokeri vor listarea imediată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi fuziunea cu Sibex, şi cred că preluarea BVB ar fi cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea acesteia, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 40 de firme de brokeraj.
Din sondaj, realizat de omul de afaceri Siminel Andrei, reiese că 52% dintre brokeri consideră că BVB ar trebui să fuzioneze cu Bursa de la Sibiu (Sibex), în timp ce 32% dintre aceştia cred că între cei doi operatori ar trebui să fie o relaţie de competiţie.
Achiziţia Sibex de către BVB este susţinută de numai 16% dintre respondenţi.
Un control internaţional al Bursei ar fi benefic
Ideea ca listarea Bursei să se facă imediat este susţinută de 55% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 45% cred că operaţiunea trebuie realizată numai după ce încrederea în pieţe se va restabili.
Totodată, 68% dintre brokeri au afirmat că un control internaţional al Bursei ar fi benefic pentru dezvoltarea acesteia, în timp ce 32% dintre intermediari susţin un control local.
Consultanţă străină pentru dezvoltarea bursei
La întrebarea dacă bursa are nevoie de un departament de business development puternic, 95% au răspuns afirmativ, iar 5% au considerat că dezvoltarea se poate face în structura actuală.
O consultanţă străină pentru dezvoltarea bursei este susţinută de 95% dintre respondenţi, iar 90,5% cred că bursa are nevoie de un departament de marketing, care să propună şi să implementeze strategia de poziţionare, în contextul pieţelor internaţionale şi locale.
Toţi brokerii consideră că bursa trebuie să se implice activ în dezvoltarea de produse şi susţinerea dezvoltărilor făcute de către brokeri. Astfel, 84% dintre respondenţi susţin că preferă o bursă cu pierderi rezultate din dezvoltările intense pe care le face, în timp ce 16% sunt împotriva acestei idei.
Control mai strict al accesului la informaţiile din bursă
Un control mai strict al accesului la informaţiile din bursă, depozitari şi CNVM este susţinut de 85% dintre brokeri. În plus, 66% consideră că bursa ar trebui să finanţeze comisioanele brokerilor care îşi asumă formarea unei pieţe în companiile cu o lichiditate scăzută.
Totodată, numai 43% dintre brokeri susţin anularea comisioanelor pe care le plătesc clienţii care intră pentru dată în piaţă (până la o investiţie maximă de 10.000 euro), atât de către bursă, cât şi de CNVM, iar 57% nu sunt de acord cu acest lucru.
Peste 80% dintre brokeri consideră că bursa are şanse să fie competitivă în distribuţia de instrumente specifice private banking-ului european.
Administratorii bursei trebuie să fie oameni de afaceri de succes
De asemenea, respondenţii spun că administratorii bursei trebuie să aibă în vedere în primul rând interesele acţionarilor, ale investitorilor, ale brokerilor şi abia în ultimul rând ale companiilor listate.
Aproape 75% cred că bursa nu ar trebui să emită „în cantităţi rezonabile” acţiuni, care să fie distribuite brokerilor în funcţie de volumul tranzacţiilor realizate.
Întrebaţi dacă susţin aplicarea unui comision suplimentar pentru tranzacţiile care reduc lichiditatea în piaţă, numai 48% dintre brokeri au susţinut această idee.
În plus, 86% dintre brokeri cred că administratorii bursei trebuie să fi demonstrat anterior alegerii lor un real succes în business.
SURSA: Mediafax