O minune, la care nimeni nu părea să mai spere de mult timp, este pe cale să se petreacă. Este vorba de listarea la Bursa de Valori Bucureşti a titlurilor de stat emise de Ministerul de Finanţe. Dacă îi dăm crezare lui Sebastian Vlădescu, mai sunt doar două luni până atunci.
Disputa dintre Banca Naţională şi Bursă pentru tranzacţionarea titlurilor de stat, una care la un moment dat părea eternă, este pe cale să ia sfârşit. Cel puţin dacă ne luăm după declaraţia secretarului de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, făcută cu ocazia listării la Bursa de Valori Bucureşti a celei de-a doua emisiuni internaţionale de obligaţiuni, cea a Băncii Europene pentru Investiţii (BEI).
„Cheia pentru reuşita listării titlurilor de stat la Bursă este în relaţia dintre Banca Naţională şi Bursa de Valori Bucureşti“, este de părere Dragoş Neacşu, director pentru pieţe de capital în cadrul Deloitte România şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. „Depinde în ce măsură Banca Naţională a României vede Bursa ca pe un partener de dialog, şi în ce măsură este dispusă să renunţe la activitatea pe care o face acum în acest domeniu în favoarea Bursei şi a Depozitarului Central. Oricum, titlurile de stat trebuie să ajungă la Bursă dintr-o necesitate, şi nu dintr-o pomană a cuiva“, concluzionează Neacşu.
Dacă de data aceasta listarea titlurilor de stat se va concretiza, impulsul pentru piaţa de capital ar putea fi unul extrem de important.
Calendarul de emisiuni de titluri de stat pe acest an prevede un total de 12 miliarde de lei, care urmează să fie atrase de pe piaţa internă, şi alte 500 de milioane de euro, ce vor fi împrumutate prin intermediul unor emisiuni de euroobligaţiuni.
În momentul de faţă, la Bursă sunt listate emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de circa 1,2 miliarde de lei, dintre care 825 de milioane corespund celor două emisiuni internaţionale, ale Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii, iar alte 242 de milioane sunt dintr-o emisiune a Băncii Comerciale Române.
Dacă titlurile de stat vor fi listate la Bursă, este probabil ca în mai puţin de un an să avem parte de o capitalizare de zece ori mai mare a obligaţiunilor prezente la Bursa de Valori, luând în calcul şi emisiunile Ministerului de Finanţe din prima parte a anului viitor.
În prezent, există deja atât o piaţă primară, cât şi una secundară pentru titlurile de stat, însă ambele sunt interbancare. Accesul la aceste pieţe se poate face prin intermediul băncilor autorizate să participe, cu limitările pe care le pot impune acestea şi, evident, cu costuri mai mari decât în cazul tranzacţionării la Bursă.
Transparenţă mai mare la Bursă
„Cel mai important avantaj al tranzacţionării titlurilor de stat la Bursă, comparativ cu piaţa interbancară, este transparenţa pe care o oferă cea dintâi“, spune Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital and Investment, una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj din România. „Fiecare participant poate vedea care este preţul în piaţă, spre deosebire de situaţia de acum, când se tranzacţionează over-the-counter. În plus, costurile totale ale tranzacţiilor vor fi mai mici şi, mai ales, vor fi cunoscute dinainte“, explică ea.
Deocamdată, cea mai mare piaţă de obligaţiuni în lei nu este, aşa cum ar fi normal, la Bursa de Valori Bucureşti, ci, paradoxal, la… Bursa din Luxemburg. Suma emisiunilor obligatare în lei listate în Luxemburg este de 3,7 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât în România. Singura problemă este, la fel ca şi la noi, că acestea nu se tranzacţionează, fiind păstrate pentru randamentul pe care îl aduc.
Motivele pentru această stare de fapt sunt, în opinia directorului general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, faptul că piaţa din Luxemburg este una de tradiţie, specializată în tranzacţionarea obligaţiunilor, costurile mai mici şi baza largă de investitori prezenţi pe această piaţă.