Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit recent câteva sfaturi esențiale pentru a te bronza în siguranță, evitând arsurile solare și alte pericole asociate expunerii la soare.
Tudor Ciuhodaru te învaţă cum să obţii bronzul perfect, fără arsuri sau alte probleme medicale
Într-o postare pe rețelele de socializare, Tudor Ciuhodaru a împărtășit un set de reguli pe care toți românii ar trebui să le urmeze în sezonul cald.
„De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt 3 reguli importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică,” a scris medicul pe pagina sa de Facebook, subliniind importanța acestor măsuri preventive.
Regula 1: Expunerea progresivă la soare
Ciuhodaru recomandă ca expunerea la soare să se facă treptat, în cicluri de 20 de minute.
Fiecare parte a corpului ar trebui să fie expusă la soare pentru maximum 5 minute, iar intervalul orar 10-16 trebuie evitat pentru a reduce riscul de arsuri solare.
Regula 2: Atenție la amplificarea radiațiilor solare
Atunci când vă aflați la mare sau la piscină, este esențial să luați în calcul faptul că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.
Acest lucru poate crește riscul de arsuri, chiar și atunci când sunteți parțial protejat.
Regula 3: Bronzarea nu protejează împotriva radiațiilor UV
Medicul subliniază că bronzarea nu oferă niciun mecanism de protecție împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete.
De asemenea, el atrage atenția că întreruperea repetată a expunerii la soare influențează doar confortul termic, nu și efectele negative cumulative ale ultravioletelor.
Statul în apă nu te scapă de arsurile pielii
Medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat că statul în apă nu protejează împotriva arsurilor solare, ci, dimpotrivă, amplifică efectele nocive ale razelor ultraviolete. Chiar dacă în apă se resimte un confort termic, arsurile solare și insolația pot apărea cu ușurință.
De asemenea, el a recomandat aplicarea repetată a loțiunilor de plajă pentru a asigura un ecran protector adecvat.
Ciuhodaru a subliniat că este mai bine să folosiți o cantitate puțin mai mare decât este indicat pentru a beneficia de factorul de protecție menționat pe etichetă.
Utilizarea corectă a produselor de protecție solară
Ciuhodaru recomandă utilizarea gelurilor sau spray-urilor, în special pentru persoanele cu ten gras, care ar trebui să caute formule noncomedogenice. Este crucial să se verifice factorul de protecție solară (SPF) menționat pe ambalaj.
Un SPF mai mare este necesar pentru pielea mai deschisă la culoare și pentru o expunere mai intensă la radiațiile solare.
Persoanele cu piele sensibilă sunt sfătuite să folosească creme de fotoprotecție cu SPF minim 50 în primele zile de expunere la soare, după care pot trece la un SPF de 25. Toate soluțiile trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicate la fiecare ieșire din apă.
Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură o protecție de minimum 40 de minute în apă, iar aplicate corect, protecția poate dura până la 80 de minute.
Hidratarea corespunzătoare
Hidratarea este esențială, iar medicul recomandă consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi, preferabil apă, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). Este indicat să se bea un pahar la fiecare 15-20 minute.
În schimb, băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantități mari, precum cafeaua, ceaiul, cola sau sucurile carbogazoase, ar trebui evitate deoarece au efect diuretic și pot deshidrata organismul.
Evitarea tratamentelor improvizate pentru arsuri solare
Tudor Ciuhodaru avertizează împotriva tratamentelor improvizate pentru arsuri solare, precum aplicarea de iaurt, ulei, sare sau miere, deoarece acestea pot complica evoluția arsurilor și pot lăsa sechele estetice.
Prezentarea tardivă la spital este, de asemenea, riscantă și poate agrava situația.