Premierul britanic şi preşedintele francez propun redactarea unui pact mondial pe termen lung, referitor la reglementările bancare, transmite AFP, citat de Mediafax. Cei doi lideri pledează pentru instaurarea "unui pact mondial pe termen lung care să sintetizeze responsabilităţile sistemului bancar, precum şi riscurile pe care le reprezintă pentru ansamblul economiei". Această demonstraţie de unitate este făcută în condiţiile în care Brown şi Sarkozy se vor întâlni, joi, la
Premierul britanic şi preşedintele francez propun redactarea unui pact mondial pe termen lung, referitor la reglementările bancare, transmite AFP, citat de Mediafax.
Cei doi lideri pledează pentru instaurarea „unui pact mondial pe termen lung care să sintetizeze responsabilităţile sistemului bancar, precum şi riscurile pe care le reprezintă pentru ansamblul economiei”.
Această demonstraţie de unitate este făcută în condiţiile în care Brown şi Sarkozy se vor întâlni, joi, la Bruxelles, înaintea Consiliului European.
Întrevederea ar trebui să pună capăt unei perioade mai tensionate în relaţiile franco-britanice, provocate de controversa privind nominalizarea francezului Michel Barnier pentru postul de comisar european însărcinat cu Piaţa Internă.
Sarkozy a calificat desemnarea drept un succes al modelului economic francez în Europa, faţă de cel saxon, atitudine interpretată de britanici drept un atac la adresa centrului financiar londonez.
În text, cei doi lideri salută rolul de pionierat jucat de Europa în restructurarea sistemului bancar, crearea unui nou forum de cooperare economică format din liderii G20, precum şi planurile de stimulare care au prevenit intrarea într-o recesiune profundă.
„Trebuie să luăm din nou iniţiativa, pentru realizarea unui nou consens la nivel internaţional. Criza ne-a făcut să înţelegem că economia nu mai poate fi doar naţională ci mondială, iar normele din sectorul financiar trebuie să fie la rândul lor internaţionale”, consideră Brown şi Sarkozy.
Cei doi au totodată ca prioritate introducerea unor impozite de natură excepţională pentru bonusurile bancherilor, care sunt, parţial, rezultatul sprijinului financiar acordat de guverne băncilor.
„Este clar că aceste măsuri trebuie să fie adoptate la nivel mondial, niciun stat nu este obligat şi nu poate acţiona singur”, au explicat ei.
Brown şi Sarkozy consideră că măsurile adoptate uniform în marile economii vor permite evitarea suportării costurilor de către contribuabili, în cazul crizelor sistemice generate de riscurile asumate de sectorul bancar.
Ei propun totodată un nou proces de analiză şi definire a strategiei macroeconomice, pornind de la raportul FMI referitor la contribuţiile statelor membre şi cu organizarea unei dezbateri la nivelul G20, prezidată în 2010 de Coreea de Sud.
Prin aceste procese, intenţionăm să corectăm şi să evităm acumularea dezachilibrelor mondiale, au explicat cei doi lideri.
SURSA: Mediafax