EBITDA pozitiv, pierderi, creșteri, proiecte, investiții noi, exporturi și reduceri de costuri. Sunt punctele principale care caracterizează activitatea ArcelorMittal la Galați.
Investiții între 40 și 50 de milioane de euro în următorii ani. Așa arată, pe scurt, planurile ArcelorMittal la Galați. Chiar dacă din 2009 compania este în pierdere, șeful celui mai mare combinat siderurgic, la nivel local, spune astăzi că rolul României în cadrul grupului „este foarte important“.
„Suntem pe EBITDA pozitiv și sperăm ca, anul viitor, să ajungem în punctul de a ne finanța singuri investițiile. Acum ne mutăm atenția către oțelărie, către laminoare, pentru a le moderniza. Am investit anul trecut în singurul furnal pe care îl operăm, iar anul acesta creștem producția cu 25%, la peste 2 milioane de tone“, punctează Bruno Ribo. ArcelorMittal Galați a reușit anul trecut să se mențină în primii 10 exportatori ai României chiar dacă s-a confruntat cu facturi uriașe la energie. Potrivit Institutului Național de Statistică, a pierdut cinci locuri în clasament față de anul 2012, ajungând pe locul 10 în top. Anul trecut, producția de la Galați a fost de aproximativ 1,7 milioane de tone de oțel, peste 60% din aceasta fiind exportată.
Două treimi din producție, la export
„Noi spunem des că suntem prea mari pentru România, iar circa două treimi din produsele noastre se exportă. Mai mult, jumătate din aceste exporturi ajung în Turcia, chiar dacă acum această țară a devenit mai puțin dependentă de importuri“, adaugă directorul general al companiei. Cu alte cuvinte, începând cu anul 2012, Turcia a devenit „din importator net de oțel, producător net“.
Astăzi, compania de la Galați dezvoltă noi tipuri de oțel pentru diverse aplicații: industria auto, industria navală, vase sub presiune, construcții, turbine eoliene. Iar anul trecut, raportul de produse noi a fost de 10% pentru sârmă și 6% pentru tablă groasă. Din 2009 și până astăzi, au fost investiți peste 300 milioane de euro la Galați, în ciuda pierderilor financiare raportate. „Credem că există potențial pentru dezvoltare industrială în România. Ce s-a obținut în ultimul an, în privința costului cu energia, de exemplu, ne oferă stabilitate, astfel încât să putem menține un plan de dezvoltare pe termen lung, să putem investi. Corecția introdusă prin sistemul de energie regenerabilă, dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, ar fi reprezentat peste 50% din ceea ce este peste costul cu materii prime și, probabil, am fi murit“, mai spune Bruno Ribo. Cu o precizare: din total costuri, 70%-75% înseamnă materii prime, iar costurile cu energia (atât electricitate, cât și gaz), înseamnă undeva la 35% din ce este peste.
Pre-pensionare la Galați
Pe de altă parte, directorul general al ArcelorMittal Galați caută soluții pentru ca proprii angajați să devină și mai eficienți. „Am deschis o schemă de pre-pensionare, lansată în 2014, care a permis celor care au lucrat în condiții mai grele să iasă la pensie în avans“, adaugă el. Anul trecut, în urma aplicării acestei scheme, numărul angajaţilor din combinat s-a redus cu 365, rămânând pe platformă în jur de 6.500 de salariaţi.
La nivel mondial, ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel. Referitor la acest an, compania a revizuit în scădere estimările, din cauza declinului preţului la minereul de fier, potrivit Bloomberg şi Reuters. Astfel, în 2015, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) se va situa la 6-7 miliarde de dolari, faţă de estimarea precedentă de 6,5 – 7 miliarde de dolari. EBITDA, în 2014, s-a situat la 7,24 miliarde de dolari, conform aceleiași surse. Compania şi-a menţinut prognoza privind majorarea cererii de oţel cu 2,5% în Europa, cea mai mare piaţă a sa. Pe plan global, ArcelorMittal se aşteaptă la creşterea cererii de oţel cu 0,5% % anul acesta, faţă de estimarea precedentă de 1,5% – 2%. De asemenea, producătorul şi-a revizuit în scădere estimările privind cererea de oţel în Brazilia, SUA şi China.