Presedintele Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), Bruno Roux, a estimat ca, in unele zone, peste 20% din piata betoanelor este la negru. Cu toate acestea, pentru 2008, marii producători se aşteptată la o creştere a sectorului de 10-15%. Pretul betonului variaza de la regiune la regiune, dar si in functie de calitatea produsului, marcand diferente de pana la 30%. Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei “Betoane europene – Constructii Durabile”, care a avut ca scop implementarea noului cod de practica pentru producerea betonului.
Potrivit lui Marin Cristea, director general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, anual, in mediul rural, sunt construite 2.000-3.000 de noi locuinte, ceea ce determina productia betonului la negru in statii de improvizate. Astfel ca, peste 100.000 de metri cubi de beton provin, in fiecare an, din productia ilegala.
In luna iulie a acestui an, a intrat in vigoare „Codul de practica pentru producerea betonului”, ce are ca scop alinierea producatorilor locali de betoane la standardele europene. Acesta prevede un nou sistem de evaluare a calitatii betoanelor, proiectarea si executarea lucrarilor din beton armat, precum si un nou sistem de evaluare a calitatii betoanelor.
APBR cuprinde sase reprezentanti din domeniu, care asigura trei pana la cinci milioane metri cubi anual din productia totala, restul fiind asigurat de ceilalti 200-300 de producatori.
In mai 2005, dupa patru ani de analize asupra pretului cimentului, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de aproximativ 28,5 milioane euro pentru cei mai mari producatori de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement.