mai buna este berea Leffe, care se gaseste in trei variante, alba, blonda si bruna, si este ambalata numai la sticla, niciodata la cutie. Pe laturile pietei se ridica cele mai vechi cladiri din oras, unele din ele fiind construite in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, ca de exemplu Primaria, in 1402, sau La Maison du Roi (Casa Regelui), care adaposteste Muzeul Orasului. In mijlocul Grande Place se tine in fiecare zi piata de flori, unde cu trei-patru euro puteti cumpara ghivece superbe. Foste s
mai buna este berea Leffe, care se gaseste in trei variante, alba, blonda si bruna, si este ambalata numai la sticla, niciodata la cutie. Pe laturile pietei se ridica cele mai vechi cladiri din oras, unele din ele fiind construite in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, ca de exemplu Primaria, in 1402, sau La Maison du Roi (Casa Regelui), care adaposteste Muzeul Orasului. In mijlocul Grande Place se tine in fiecare zi piata de flori, unde cu trei-patru euro puteti cumpara ghivece superbe. Foste sedii ale diferitelor bresle, cum ar fi croitori, brutari, bijutieri, fierari, sculptori, macelari, unele cladiri adapostesc acum cele mai la moda localuri. In forma de dreptunghi, cu o latura de 110 metri si una de 68 de metri, Grande Place este locul unde, o data la doi ani, la mijlocul lunii august se intinde un urias covor de flori. Un alt eveniment important ce are loc in fiecare an pe 2 iunie in Grande Place este Ommegang, o parada multicolora organizata prima oara in 1549. Din Grande Place se ramifica stradute pietonale unde gasiti „chocolaterii“ ca Godiva, Neuhaus sau Leonida, ale caror vitrine sunt decorate in exclusivitate cu figurine de ciocolata, zahar ars, martipan si alte ispite dulci. Intr-o socolaterie adevarata, o cutie de bomboane costa cateva zeci de euro, insa numai dupa ce veti gusta din ele va veti da seama ca merita toti banii. Asa se explica si faptul ca in Belgia consumul anual de ciocolata depaseste 15 kilograme pe cap de locuitor. Ca belgienii sunt gurmanzi o dovedeste si numarul record de restaurante: statisticile arata ca in Bruxelles functioneaza 1.800 de localuri, iar belgienilor le place sa creada ca aici se mananca cel mai proaspat si mai gustos peste din Europa. O portie dubla de somon la gratar costa la restaurant in jur de 25 de euro (cat un tur de oras de trei ore), dar este de-a dreptul delicioasa.
Un voal de mireasa costa cateva mii de euro
Ceva mai departe de Grande Place, spre Place du Sablon, gasiti stradute numai cu magazine de antichitati si celebra dantela belgiana lucrata manual. In functie de modul in care este lucrata, o fata de masa poate costa cateva sute de euro, iar pentru un voal de mireasa tesut ca acum cateva sute de ani, delicat ca o panza de paianjen, strainii platesc mii de euro. Obligatoriu urmeaza apoi o fotografie cu Manneken Pis, statueta simbol a orasului, care infatiseaza un baietel care urineaza, legenda spunand ca in acest fel baiatul a salvat orasul de la incediu.Ce mai trebuie sa vedeti? Pavilionul Chinezesc si Turnul Japonez, ambele construite cu ocazia Expozitiei Mondiale din 1900 de la Paris, Monumentul Atomului, construit pentru expozitia din 1958, Palatul de Justitie, care se intinde pe o suprafata de 26.000 de metri patrati, fiind cel mai mare monument din Europa. Catedrala St. Michel este cu siguranta una din cele mai frumoase si mai mari din Europa. Construita in stil gotic, catedrala masoara 110 metri lungime si 50 metri latime (aproape cat Grande Place), iar fundatia ei a fost turnata in anul 1226. St. Michel se face remarcata nu doar prin maretia ei, ci si prin luxul decoratiunilor interioare. La polul opus, ca stil arhitectural, se situeaza zona moderna a orasului, unde se afla sediile multor companii multinationale, a nenumaratelor fundatii, organizatii si asociatii, precum si cladirile in care se afla sediul Uniunii Europene, unde lucreaza aproximativ 25.000 de persoane. Daca mergeti cu copiii, trebuie neaparat sa-i duceti la Mini Europa, un parc ce se intinde pe 2,5 hectare, unde pot fi admirate cele mai frumoase monumente si cladiri din Europa, construite in miniatura.La cativa kilometri de Bruxelles se afla celebra localitate Waterloo, unde cursul istoriei s-a schimbat intr-o zi din luna iunie 1815, cand imparatul Napoleon a fost invins de trupele aliate engleze si olandeze, conduse de ducele de Wellington. Pe fostul camp de batalie se afla o piramida cu 226 de trepte, in varful careia sta un leu care cantareste 28 de tone.
Ofertele agentiior de turism
• Atlantic Tour – city break Bruxelles – 365 euro/pers. Tariful include: trei nopti cazare cu mic dejun la hotel Tulip Inn Bulevard****, bilet de avion.
• Clasic Turism – circuit Benelux – 748 euro/pers. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Bruxelles, sapte nopti cazare in Bruxelles la hotel de trei stele cu mic dejun, transferuri, excursii cu autocarul la Amsterdam, Paris, Luxemburg, Anvers. Nu sunt incluse taxele de aeroport (61 euro), asigurarea medicala.
• CMB Travel – circuit Belgia-Olanda – 1.268 euro/pers. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Amsterdam, opt nopti cazare in hoteluri de trei si patru stele, opt mic dejunuri si cinci cine. Se viziteaza: Amsterdam, Urk, Deventer, Ghent, Bruges, Bruxelles, Antwerp, Delft.