Un salariu minim garantat pentru lucrătorii din întreaga UE. Un sfat, dar nu o obligație, cuprins într-o directivă a Comisiei UE publicată miercuri, în care statelor li se lasă libertatea de decizie în ceea ce priveşte modalitatea de realizare a acestui obiectiv. Contează puțin dacă este introdus prin lege, sau prin negocieri colective, așa cum este cazul în Italia.

În acest caz, Bruxellesul cere țării să se asigure că cel puțin 70% dintre lucrători sunt protejați prin acorduri de primul nivel. Directiva mai sugerează adoptarea unui cadru de reglementare „ad-hoc” și a unui plan de acțiune pentru implementarea negocierilor. Printre criteriile sugerate pentru stabilirea salariilor minime legale, UE include nivelul general al salariilor brute și distribuția acestora, evoluția productivității muncii, rata de creștere a salariilor brute și puterea de cumpărare.

În practică, Comisia nu va impune nicio nouă regulă statelor membre, ci va institui un sistem anual de monitorizare, urmând exemplul celor deja existente pentru evoluția macroeconomică și a conturilor publice din cele douăzeci și șapte de state membre.

Criteriile indicate de Bruxelles „trebuie verificate mereu” de către autoritățile naționale „pentru a ajusta salariile minime aplicate” și pentru a se asigura că nivelurile în vigoare ”nu sunt prea mici, deoarece salariile minime din anumite state membre fac viața imposibilă”, a declarat comisarul european pentru Locuri de muncă, Nicolas Schmit, prezentând propunerea.

Un sistem de monitorizare al salarizării „este un semnal politic și social important deoarece, mai ales în lumina acestei crize, avem nevoie de mai mult dialog social și de o mai bună negociere colectivă”, a subliniat Schmit, reamintind că „salariile sunt o parte importantă economiei” și că este necesar „să lucrăm pentru convergența lor socială în Europa”.

În UE, a continuat Schmit, cele mai mari salarii le pot depăși de 7 ori pe cele mai mici, o diferență care în realitate nu este atât de mare având în vedere costul vieții de la o țară la alta.

În prezent, salariul minim este prezent în 21 de state ale Uniunii Europene, în timp ce doar 6, printre care şi Italia, nu este prezent. Celelalte cinci state sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Cipru. Cele mai generoase salarii minime sunt cele din Luxemburg (peste 2 mii de euro pe lună), Irlanda și Olanda (în jur de 1.700 de euro pe lună). În Italia, salariul minim este decis exclusiv prin negocieri colective. Asociaţia Confindustria se opune energic introducerii prin lege a unui nivel minim pentru salarizare.

Însă până și sindicatele privesc cu ostilitate o măsură care le-ar reduce de fapt prerogativele negocierii la care fac parte. Între timp, guvernul german a stabilit astăzi că până în anul 2022, salariul minim va fi majorat la 10,45 euro pe oră. Acest lucru a fost anunțat de ministrul muncii Hubertus Heil, într-o declarație făcută la Berlin. Creșterea față de actualul nivel de 9,35 euro va avea loc în patru etape: începând cu 1 ianuarie 2021, creșterile preconizate sunt de 15 eurocenți, 10 eurocenți, 22 de eurocenți și, în final, de 63 de eurocenţi, conform ilfattoquotidiano.it.