Comisia Europeană a constatat, pentru al 15-lea an consecutiv, că nu există persoane de rang înalt condamnate pentru corupție în Bulgaria, în pofida numeroaselor promisiuni ale autorităților de la Sofia pentru o luptă fermă împotriva corupției.
Bruxelles-ul caută în zadar condamnați pentru corupție în Bulgaria
Cel de-al doilea raport anual privind statutul de drept în UE a fost dat publicității miercuri, iar acesta continuă tradiția Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), sistat fără prea multă vâlvă. Și acesta face o trece în revistă a modificărilor legislative și structurale din sfera justiției, dar când ajunge la concluzii, constată că încă nu există rezultate în Bulgaria. Ceea ce este nou în raportul din acest an, comun pentru toate statele din UE, este că sunt incluse și recomandări către state, în secțiunile despre acestea. La fel a fost practica și în rapoartele MCV, ceea ce înseamnă că experiența dobândită cu monitorizarea Bulgariei (și României) este deja aplicată și pentru alte țări.
Pentru Bulgaria, documentul subliniază că există preocupări tot mai mari cu privire la activitățile Consiliului Judiciar Suprem (CJS) și completarea componenței acestuia. Lipsa unei concurențe adevărate cu privire la propunerea de magistrați ar putea afecta independența, se arată în raport. Acesta reamintește că guvernul bulgar s-a angajat să creeze un mecanism eficient de raportare și răspundere penală pentru procurorul general și adjuncții săi. Dar Bruxelles-ul nu observă îndeplinirea acestui angajament și continuă să îl treacă la promisiuni. CE continuă să-și facă griji pentru Inspectoratul CJS, al cărui mandat a expirat în urmă cu doi ani, dar componența acestuia nu a fost încă reînnoită. Se are în vedere închiderea instanței de specialitate și a parchetului, fără a se avea în vedere că acest lucru înrăutățește mediul juridic din țară. Doar activitatea Tribunalului Administrativ a fost evaluată pozitiv.
Raportul precizează că încă nu sunt reglementate legal activitățile lobby-iștilor și protecția celor care depun semnale de fraudă, deși sunt intenții în acest sens. Rămân îngrijorările cu privire la lipsa unor reguli clare de transparență în distribuirea fondurilor de stat pentru publicitate în mass-media. Conform CE, normele actuale privind transparența proprietăților mass-media nu sunt încă suficiente. Se adaugă că, în ultimul an, s-a înregistrat o îmbunătățire a mediului de lucru al jurnaliștilor, dar obstacolele în calea accesului la informațiile publice și amenințările la adresa proceselor împotriva acestora au dispărut acum, scrie publicația Sega.
Au fost făcute șase recomandări pentru Bulgaria
1. Să garanteze concursuri normale și oportune pentru promovarea de judecători, pentru a evita detașarea lor pe termen lung pentru ocuparea posturilor vacante. Ar trebui luate în considerare standardele europene pentru detașarea judecătorilor;
2. Să efectueze modificări legislative care vizează îmbunătățirea funcționării Inspectoratului la CJS și evitarea riscului de influență politică;
3. Să întreprindă măsuri privind selectarea membrilor CJS, ținând cont de standardele europene pentru consiliile judiciare;
4. Să continue implementarea măsurilor de îmbunătățire a integrității administrației de stat, inclusiv a poliției și a sistemului judiciar;
5. Să garanteze că reformele instituționale din Comisia Anticorupție și autoritățile judiciare specializate vor duce la îmbunătățirea eficienței anchetelor și la urmăriri suficiente și condamnări definitive de corupție la nivelurile înalte ale puterii.
6. Să îmbunătățească transparența în distribuirea reclamelor de stat, în special pentru reclamele contractate prin intermediari, precum agențiile mass-media.