Viorica Dăncilă este în alertă după ce de la Bruxelles s-a pus presiune pe candidatul PSD pentru funcția de comisar european. Rovana Plumb este somată să vină cu clarificări.
Europarlamentarii din Comisia juridică (JURI) o somează pe Rovanei Plumb să vină cu explicații suplimentare cu privire la diferențele care apar între declarația de avere pe care acesta a depus-o în România și declarațiile de avere depuse la Bruxelles.
Ei îi mai cer Rovanei Plumb să traducă în engleză declarația depusă în România și să ofere detalii suplimentare despre un împrumut al acesteia pe care nu l-a menționat anterior. Este vorba de un împrumut de 800.000 de euro, care, potrivit documentelor românești, trebuie plătit până în 2030, și de unul de 800.000 de lei, pe care Rovana Plumb l-a luat de la o anume Loghin Elena, bani pe care i-a donat ulterior către PSD, fapt care nu ar fi fost menționat la Bruxelles, potrivit presei.
Rovana Plumb nu este singura aflată în această situație. Un număr de 10 persoane propuse pentru funcțiile de comisari sunt în atenția Bruxellesului.
Spre exemplu, lui Josep Borell propus de Spania în funcția de Înalt reprezentant UE pentru politică externă i se cere să dea mai multe informații despre acțiunile pe care le deține și despre numeroaele funcții pe care le deține în consiliile de supraveghere.
Vera Juroiva din Cehia, propusă comisar european pentru valori și transparență, trebui să dea detalii despre proveniența banilor pe care i-a investit în fonduri de investiții.
Johannes Hahn din Austria- propus pentru Buget și administrație, trebui să ofere, de asemenea, mai multe informații despre acțiunile pe care le deține.
Janusz Wojciechowski din Polonia, care a fost propus comisar european pentru Agricultură, trebuie să clarifice diferențe care apar între declarațiile de avere pe care le-a depus până acum la instituțiile precum Parlamentul European sau Comisia Europeană.
Nici Elisa Ferreira din Portugalia, propusă la coeziune și reforme nu stă mai bine. Ea trebuie să ofere detalii despre investițiile pe care le-a făcut.
Candidatul propus de Cipru pentru Sănătate, Stella Kyriakides trebuie să lămurească chestiuni referitoare la acțiunile pe care le deține.
Didier Reynders din Belgia pentru Justiție trebuie să aducă detalii suplimentare referitoare la investițiile în anumite fonduri.
Sylvie Goulard (Franța) – Piața internă, trebuie să clarifice diferențe care apar între declarațiile de avere (cea din prezent și cea depusă pe vremea când era europarlamentar).
Virginijus Sinkevicius (Lituania) propusă pentru Mediu înconjurător și oceane trebuie să ofere mai multe informații despre activitatea soției sale.
Laszlo Trocsanyi (Ungaria) este singurul care nu va primi o scrisoare din partea Comisiei juridice, chiar dacă anterior au existat discuții ample despre activitatea sa.