Bruxelles-ul pune tunurile pe rău platnici

Comisia Europeană a anunţat că va impune noi reguli în ceea ce priveşte combaterea întârzierilor efectuării de plăţi în cazul tranzacţiilor economice. Bruxelles-ul intenţionează să ofere creditorilor noi instrumente care îi încurajează şi le permit să îşi exercite drepturile în cazul plăţilor întârziate. Modificarea Directivei 2000/35/EC va contribui, printre altele, şi la combaterea efectuării plăţilor cu întârziere de către administraţiile publice. Ovidiu N

Comisia Europeană a anunţat că va impune noi reguli în ceea ce priveşte combaterea întârzierilor efectuării de plăţi în cazul tranzacţiilor economice.

Bruxelles-ul intenţionează să ofere creditorilor noi instrumente care îi încurajează şi le permit să îşi exercite drepturile în cazul plăţilor întârziate. Modificarea Directivei 2000/35/EC va contribui, printre altele, şi la combaterea efectuării plăţilor cu întârziere de către administraţiile publice.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM din România, a declarat că, în luna decembrie, statul avea de achitat facturi de 2,1 miliarde de euro către companii. Prin faptul că merg în cascadă, aceste sume înseamnă, de fapt, un blocaj de 8-9 miliarde de euro.

Întârzierea plăţilor poate ameninţa viabilitatea unei afaceri, cu atât mai mult cu cât, în condiţiile actualei crize economice, accesul la creditare este mult mai dificil. Astfel, un sfert din situaţiile de insolvabilitate sunt cauzate de întârzierea efectuării plăţilor. 450 000 de locuri de muncă sunt desfiinţate anual din această cauză, contribuind la rata ridicată a şomajului în Europa. În plus, datorii în valoare de 23,6 miliarde de euro se pierd în fiecare an din cauza situaţiilor de insolvabilitate cauzate de plăţile întârziate.

Detalii pe:
https://ec.europa.eu/enterprise/regulation/late_payments/index.htm