Această propunere va fi prezentată de comisarii europeni Michel Barnier (piaţă internă şi servicii) şi Tonio Borg (sănătate şi protecţia consumatorilor).

Potrivit unor documente consultate de AFP, propunerea permite oricărei persoane, oriunde în Europa, să-şi deschidă un cont curent de bază la indiferent ce instituţie de credit doreşte.

Aceasta vizează facilitarea deschiderii de conturi în cazul persoanelor cu resurse reduse, dar şi în cazul persoanelor care nu au reşedinţă permanentă într-o ţară (studenţi, lucrători sezonieri). Comisia Europeană evaluează la 58 de milioane numărul persoanelor care nu dispun de un cont bancar de bază în UE. Aceasta priveşte aproape jumătate din populaţie în România şi Bulgaria, adaugă sursa citată.

Instituţiile de credit nu vor mai putea invoca situaţia financiară a unei persoane pentru a-i refuza accesul la un cont curent de bază. Aceasta le va permite titularilor să retragă bani, să transfere bani şi să utilizeze un card de debit. Ei nu vor putea, în schimb, să aibă card de credit, nici descoperit de cont.

Pe de altă parte, toate instituţiile de credit vor trebui să le prezinte deţinătorilor de cont curent un document care să le arate cât îi costă fiecare operaţiune. O anchetă desfăşurată de Comisie arată că europenii se plâng de opacitatea care înconjoară costurile bancare.

Aceste documente vor trebui să urmeze o formulă standardizată şi să fie scrise într-un limbaj clar, pentru ca clienţii să poată compara cu uşurinţă cheltuielile în cazul unor bănci concurente. Fiecare stat din UE va trebui să dispună de cel puţin un site internet independent care să permită să se compare cheltuielile impuse de diferitele instituţii.

Potrivit aceleiaşi propuneri de directivă, europenii vor putea schimba mai uşor banca. Va fi suficient să ceară acest lucru la banca unde doresc să deschidă un nou cont.

Instituţiilor vizate le va reveni apoi sarcina de a organiza această schimbare a băncii, inclusiv în ceea ce priveşte viramentele sau prelevările automate, astfel încât consumatorul să nu fie lezat. Termenul va fi de 15 zile în cadrul aceleiaşi ţări din UE şi de 30 de zile între două ţări.

Acest tip de reguli există deja în anumite ţări europene, printre care Franţa, potrivit aceleiaşi surse.
sursa: Agerpres